Kampen mot spelmissbruk

"Jag har gått plus eller åtminstone plus minus noll". Så säger många pokerspelare. Men så ljuger i stort sett samtliga också. Det vet Thomas Nilsson, Piteå. Hans företag Spelinstitutet AB hjälper spelberoende och utbildar spelbolag över hela världen.

Thomas Nilsson, Spelinstitutet, jobbar med att hjälpa spelmissbrukare. Han har bland annat tagit fram en stödlinje vars telefonnummer finns på varje spelkupong hos Svenska spel och ATG.

Thomas Nilsson, Spelinstitutet, jobbar med att hjälpa spelmissbrukare. Han har bland annat tagit fram en stödlinje vars telefonnummer finns på varje spelkupong hos Svenska spel och ATG.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2011-08-15 06:00

Bara i Sverige omsätter spelandet årligen 50-60 miljarder kronor.

Men med det följer inte bara vinster, glädje och spänning utan också problem. Personer som spelar bort allt de äger och lite till. Största riskgruppen är unga män 18-24 år. På tio år har andelen spelberoende unga män fördubblats och utgör i dag tio procent av ålderskategorin.

Få tjänar pengar
En stor bov i dramat är nätspelen som poker; spelet som hajpats i tv och genom reklam. Men det är ytterst få som tjänar pengar på poker.

- Jag har fått se bolagens statistik. 90 procent av alla spelare förlorar pengar, 8-9 procent går plus minus noll och 1-2 procent går plus. Andelen som vinner jättemycket är ytterst liten, säger Thomas Nilsson.

Han är psykolog och driver sedan 1999 Piteåföretaget Spelinstitutet AB som har gott renommé inom hela branschen.

- Vi har utbildat alla spelombud inom Svenska Spel, ATG och Casino Cosmopol. Det handlar om 17 000 -
18 000 personer.

Minska risken
Målet är att minska risken för spelberoende.

- Senaste åren har jag mer arbetat med att sprida kunskapen och utbildade andra. Det handlar om vikten av åldersgränser, varför kreditspel är förbjudet och liknande frågor. Jag har ägnat tid åt att övertyga politiker, spelbolag, folkhälsoinstitutet och andra att vidta åtgärder för att minska risken med spel och det har gett resultat. Spelbolagen jobbar i dag hårt med att utbilda sig. Men så är det ju också dit spelarna vänder sig i ilska när de spelat bort sina pengar.

Vad driver spelarna?
- Alla som är beroende försöker vinna tillbaka pengarna de har förlorat.

Utbildar i Kanada
Spelinstitutet ligger även bakom den stödlinje vars telefonnummer finns på varje spelbroschyr och tipskupong i hela landet. Sedan årsskiftet har ett annat företag dock tagit över telefontjänsten.

Ger utbildningsarbetet resultat?
- Ja, det visar uppföljningarna. Vi ser exempelvis att hållna åldersgränser gör nytta. Ju senare du börjar spela, desto mindre är risken att få problem. Och vi är väldigt duktiga och ser att det vi gör har spridit sig till andra länder.

Företaget utbildar bland annat spelbolagspersonal i hela Norden, Schweiz, England, Kanada och Singapore.

- Vi får spelbolagen att arbeta med samma saker för att minska riskerna med spel. Exempelvis att kräva legitimation eller att fulla inte får spela.

Men förutom utbildning sker även behandling av spelberoende. Via en självhjälpsguide på internet och tre psykologer experter på kognitiv beteendeterapi får folk från hela landet hjälp.

- En gång gjorde vi misstaget att göra reklam, det gick helt åt skogen. För många hörde av sig. Vi har bara tre tjänster och är beroende på pengar utifrån för att kunna utöka.

Det finns nämligen ett problem med att behandla spelberoende.

- Spelarna är fast i ett moment 22. De har inga pengar men måste ändå få hjälp.

Därför är Spelinstitutet beroende av bidrag som de två miljoner kronor man får årlgen från Svenska spel.

- Jag vill inte förbjuda spel, då kommer svartklubbar och andra problem. Men det jag vänder mig mot är att ingen vill ta ansvar, spelberoende är exempelvis inte inskrivit i socialtjänstlagen så någon hjälp från kommunerna ges inte, säger Tomas Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om