Kampanj mot våld i nära relationer

Fatta mod – bryt tystnaden, uppmanas det i en kampanj mot våld i nära relationer. Piteå kommun deltar i kampanjen som sätter fokus på människor som finns i och omkring våldet.

Kampanjen "Bryt tystnaden" tar upp våld i nära relationer.

Kampanjen "Bryt tystnaden" tar upp våld i nära relationer.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

PITEÅ2013-11-12 13:16

Kampanjen har namnet: ”Bryt tystnaden” och handlar just om att bryta tystnaden och våga se problemet med våld i nära relationer.

– Fokus är att uppmärksamma den allmänna attityden hos gemene man, språk, ordval och att våga agera och ställa upp för kvinnor/flickor som utsätts för kränkningar och våld. Vi har alla en roll att reagera, våga fråga, våga säga ifrån. Vi vill att man ska våga visa att man inte delar uppfattning när någon uppför sig illa, säger Roger Burman, verksamhetsområdeschef för Stöd till barn och familjer.

Pågår i länet

Kampanjen pågår i hela länet och i Piteå har man valt att belysa kampanjen på olika sätt, bland annat genom information på medborgarplatsen i Gallerian och i samband med FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor arrangeras ett dialogcafé på Krokodil. Då framför teater Scratch "Othellos tårar" en pjäs som är skriven utifrån intervjuer med män som utövat våld i nära relationer.

Baserat på intervjuer

– Våldet kan drabba alla och även utövas av alla, oavsett ålder, etnicitet eller religion. Det är ingen speciell grupp som utövar våld, däremot visar siffror att det förekommer mindre våld i jämställda hem, där man tänker och agerar jämställt, säger Marianne Karlsson, Piteå kommuns samordnare för barn och kvinnofrid.

Kort fakta om våldsbrott i Piteå, Norrbotten och Sverige:

2012 inkom 35 anmälda misshandelsbrott mot barn 0–15 år och 10 anmälda sexualbrott mot barn 0–15 år i Piteå Älvdal.

2012 inkom i Norrbotten 448 anmälda brott i nära relation mot kvinna från 15 år och 91 anmälda brott i nära relation mot man.

I Sverige mördas i genomsnitt 3-4 män av sin
partner varje år medan det är 17-20 kvinnor som mördas av en närstående man.

Stöd som Piteå kommun erbjuder våldsutsatta:

• Enskilda stödsamtal till våldsutsatta.

• Gruppverksamhet, för den som lever/har levt i våld.

• Barn- enskilda stödsamtal.

• Barngruppverksamhet, barn bearbetar vad de upplevt och får en förståelse för hur våld kan ha påverkat känslor, sinnen och tankar.

• Föräldragrupp (sker parallellt med barngruppen), där föräldrar får kunskap om våldets konsekvenser för barnet.

• "Caring dads", samtalsmetod för pappor med våldsproblematik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om