Kallbryggt även på Pensionatet

När Moa Lundqvist, som driver sommarkaféet på Pensionatet, åkte till New York upptäckte hon kallbryggt kaffe. ”Jag och min sambo hällde i oss kallbryggt flera gånger per dag och jag kände att det var givet att vi skulle servera det på Pensionatet”, säger hon.

Kaffeplaner. Om mindre än en månad öppnar Pensionatets sommarkafé. "En av nyheterna är att vi serverar kallbryggt kaffe", säger Moa Lundqvist. I bakgrunden syns kollegan Lisa Hellmer.

Kaffeplaner. Om mindre än en månad öppnar Pensionatets sommarkafé. "En av nyheterna är att vi serverar kallbryggt kaffe", säger Moa Lundqvist. I bakgrunden syns kollegan Lisa Hellmer.

Foto: Lisa Hellmer

Piteå2016-05-28 06:00

Moa, du ska driva kaféet på Pensionatet i sommar. Berätta vad som händer!

– Tillsammans med vår fantastiska personal kommer jag och Lisa Hellmer att öppna fiket den 20 juni. Vi har laddat upp rejält och fått till så att fler kan rymmas ute på en stor altan och dessutom har vi själva fått mer plats inne. Så här ska kakor bakas!

.

Ni har satsat på en hel del kringaktiviteter?

– Vi langar kaffe, kakor och mat, men sedan har vi andra magiska människor som kommer och har aktiviteter hos oss. Det är till exempel musik i trädgården varje tisdag och musikquiz varje torsdag. Utöver det blir det trädgårdsmarknad, loppis, auktion och mycket annat. Det är alla delarna som gör vårt ställe. Sedan är vi väldigt glada över att i sommar kunna servera ett glas vin i trädgården.

.

Blir det lunchmat eller är huvudfokus fika?

– Vi har både och, gemensamt är att det ska vara enkelt och väldigt gott. Vi bakar och lagar i princip hundra procent själva i vårt lilla kök och ekologiskt så långt det går, vilket känns viktigt. Vi vill tillföra mer guldkant i Piteå, både när man sover och när man äter. Vi bakar allt från Kafferepets bästa morotskaka, Maries knäckiga äppelkaka och smältande småkakor.

.

Vi har hört att ni ska servera kallbryggt kaffe. Hur kom ni på den idén och varför vill ni göra det?

– Det stämmer! Jag och min sambo var på resa till New York efter förra årets kafésäsong. Det var stekande hett med trettio grader varmt varje dag och i New York har de en väldigt utvecklad kaffekultur. Då min sambo är kaffenörd så blev det många besök hos mikrorosterier och alla dessa har sin egen tap med cold brew.

.

Vad är det du gillar med kallbryggt?

– Det är ett helt fantastiskt kaffe. Det är alltså inte isat kaffe – vanligt bryggt kaffe som du kyler – utan detta kaffe är bryggt minst sexton timmar med kallt vatten. På så sätt får man ut extremt mycket smak och arom, och en mycket lenare känsla med mindre bitterämnen.

.

Och nu hittar det hela vägen till Piteå?

– Ja, detta kaffe hällde vi i oss flera gånger per dag och jag kände att det var givet att vi skulle ha det på Pensionatet eftersom det passar in i den genuinitet som vi vill ha. Vi kommer att ha hjälp av en barista att sätta upp bryggningen av cold brew-kaffet.

.

Vilken är din godaste kopp kaffe?

– Min absolut bästa kopp är den första på morgonen, före det är jag knappt levande. Den koppen spritter upp i huvudet. Jag är inte en sådan som känner av kaffet så att jag inte kan sova på kvällen.

.

Vem skulle du helst vilja dricka kaffe med?

– En person jag verkligen skulle vilja sitta ner och dricka en kopp med är Sveriges äldsta bloggare – Dagny Carlsson, 103 år. Förutom att hon har cirka nittio år att berätta om i historia så är hon fantastisk som person. Rak och skarp. Och låter inte åldern stoppa henne. Hennes sätt att se på liv är inspirerande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om