Kall glögg på menyn

Varm glögg med mandel och russin hör julen till, men det finns andra sätt att förtära det kryddade vinet på. Varför ens värma det?

Glöögprovning. Vinkännaren Erik Grödahl bjöd in till glöggprovning, men inget värmande bjöds. Bara kalla glöggsorter utan mandel och russin, inte heller några pepparkakor som tilltugg, men väl andra godsaker.

Glöögprovning. Vinkännaren Erik Grödahl bjöd in till glöggprovning, men inget värmande bjöds. Bara kalla glöggsorter utan mandel och russin, inte heller några pepparkakor som tilltugg, men väl andra godsaker.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2016-12-17 06:00

Under medeltiden kom seden att under vintern dricka varmt kryddat vin till Norden och Baltikum via det tysktalande Europa. I dessa områden dricks olika varianter av drycken fortfarande, särskilt i advents- och jultider. I Sverige växte glöggens popularitet vid 1800-talets slut och idag är glöggdrickandet fast förankrat i Sverige.

Vi dricker varmt med mandel och russin. Tilltugget brukar bestå av pepparkakor med eller utan ädelost. Men när vinexperten Erik Grödahl ordnar glöggprovning på Pensionatet i Piteå en onsdag så följs inte traditionen.

– Varm glögg funkar dåligt vid provning och dessutom tar värmen bort mycket av smakerna, säger Erik Grödahl till de fem deltagarna.

.

Han har dukat upp med fem sorters glögg, samtliga kalla, och tilltugget består inte av russin och mandel. När deltagarna sniffar på dofterna och slutligen smakar på starkvinsglöggen med de juliga kryddorna så bjuder Grödahl på dadel med rumstempererad cheddar till.

– Jag är ingen glöggfantast, men man kan ju bli. Det här är lite annorlunda, säger deltagaren Dennis Sundkvist.

Eva Westergren tycker att glögg är juligt och vill få lite julstämning i förtid.

– Och kanske lite nya intryck.

.

Glöggprovningen består förutom dryck och tilltugg också av en historielektion om det kryddade vinets födelse fram till nutid. Dessutom en del goda råd om glögg.

– Glöggdrickandet har exploderat på senare år och nu är det inte bara julig smaksättning som gäller.

Alkoholhalten har i sammanhanget stor betydelse enligt Erik Grödahl.

– Vill man inte dricka alkohol rekommenderar jag god varm saft som kan smaksättas istället för alkoholfri glögg. Alkohol är smakbärare.

Dessutom är han lite tveksam till varm glögg, om än det givetvis kan vara värmande och mysigt i vinterkylan.

– Varm glögg hör hemma utomhus när det är julmarknad.

.

Glöggdrickandet har, som sagt, exploderat och numera finns det gott om olika sorter. Ofta juligt kryddade, men det experimenteras också med nya spännande smaksättningar.

Glögg är en söt dryck. Den höga sockerhalten parat med alkoholstyrkan innebär att det går utmärkt att lagra den kryddstarka drycken.

– Alkoholstark glögg kan lätt lagras i 10-20 år i 8-12 grader. Eller varför inte damma av en flaska till sommaren och servera som aperitif med is och en citronskiva. Det blir en helt ny dryck, försäkrar Erik Grödahl.

Namnet glögg kommer förövrigt från glödgat (det vill säga varmt) vin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om