Kalix löjrom kan få EU-skydd

Som första svenska livsmedel väntas Kalix löjrom snart få EU:s finaste märkning för ursprungsskydd.

Som första svenska livsmedel väntas Kalix löjrom snart få EU:s finaste märkning för ursprungsskydd.

Foto: JUREK HOLZER / SvD / SCANPIX

PITEÅ2008-10-11 06:00

Kalix löjrom väntas bli det första svenska livsmedel som får EU:s främsta märkning för ursprungsskydd. EU-kommissionen handlägger även en ansökan om skydd av beteckningen Bruna bönor från Öland. Jordbruksminister Eskil Erlandsson hoppas att fler producenter i Mat-Sverige ska söka ursprungsskydd.
- Vi ser ett nyväckt intresse för tillverkning av regionala livsmedel med traditionella tillverkningsprocesser. Rimligen borde användningen av geografiska ursprungsbeteckningar få större spridning, säger jordbruksministern till tidningen Land Lantbruk.
Av EU:s drygt 800 livsmedel som har fått någon form av geografiskt ursprungsskydd är bara fyra svenska, nämligen Falukorv, Hushållsost, Svecia samt Skånsk spettkaka (mer känd som ’spiddekaga’). Frankrike är det land som har flest livsmedel, 160 stycken, skyddade på EU-nivå.
Högsta kategorin
Ingen av de fyra svenska skyddade livsmedelsprodukterna finns dock i den högsta kategorin. Skyddad ursprungsbeteckning, där vi snart kan återfinna Kalix löjrom.
Frågan är om Pitepalt har någon chans att få ursprungsskydd inom EU. Men den som tänker försöka ska veta att det är en tidsödande process; ansökan om skyddad ursprungsbeteckning "Kalix löjrom" lämnades in 2006 och en lång rad remissinstanser har fått yttra sig i frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om