Den 30 januari 2012 skrev Piteå-Tidningen om vräkningar av barnfamiljer. Enligt statistik från kronofogden hade tre barn vräkts från sina bostäder i Piteå under 2011. Gun-Britt Johansson, verksamhetsområdeschef för försörjningsstödet, förklarade då att man från kommunens sida gör allt man kan för att inget barn ska behöva gå från sin bostad.
Hon sade att hon borde ha känt till om tre barn blivit vräkta under 2011 men att det i ovanliga fall kan bli så att ett barn registreras som vräkt trots att bostadssituationen löst sig. Ett exempel på det kan vara att en barnfamilj som haft obetald hyra lämnat skulden och flyttat till ett annat boende, eller kanske att en ensamstående, vräkningshotad förälder med barn, flyttat ihop med någon annan.
Komplex fråga
- Från kommunens sida gör vi allt vi kan för att inte barn ska fara illa i vräkningssituationer, säger Thomas Utterström, biträdande verksamhetsområdeschef på försörjningsstödet på kommunen.
Thomas Utterström förklarar att ärenden där familjer med barn hotas av vräkning alltid är komplicerade och att det ofta finns flera sätt att se på saken.
- Det är komplexa frågor men där man från kommunens sida alltid ser till barnets bästa, säger Thomas Utterström.
Mer att säga till om
Klart är dock att man i juridisk mening är barn fram till att man fyller 18 år.
- Jag kan förstås inte kommentera enskilda fall men faktum är att ju äldre ett barn är, desto mer har barnet att säga till om. Att en 17-åring skulle bo hos en pojkvän är inte så vanligt men det kan vara en tillfällig lösning. Vi kan inte heller förbjuda en 17-åring att göra det, säger Thomas Utterström.