Jubel över ABB:s beslut

Kommunalrådet Peter Roslund (S) hälsar ABB:s beslut med glädje. Minst lika positivt är att arbetslösheten stadigt minskar i Piteå.– Det känns jättebra. Nu ska vi bygga vidare på det här.

Kommunalrådet Peter Roslund är mycket glad att ABB blir kvar. Nu hoppas han på ökad samverkan och att samarbetet mellan ABB och forskningsföretaget Sicomp kan utvecklas.

Kommunalrådet Peter Roslund är mycket glad att ABB blir kvar. Nu hoppas han på ökad samverkan och att samarbetet mellan ABB och forskningsföretaget Sicomp kan utvecklas.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-10-15 16:42

Peter Roslund berättar att kommunen haft en konstruktiv dialog med ABB, men att det skulle ta den här vändningen hade han ingen aning om.

– Nej, jag blev uppringd av platschefen Ingemar Falk i onsdags. Jag vill ge personalen cred för det imponerande sätt som de tacklat varslen och även företagsledningen som vågade se bortom prestigen och ändra nedläggningsbeslutet.

Utveckla samarbetet

Vad betyder det här för Piteå?

– Först och främst får 120 personer behålla sina jobb och slutänden berör det här många fler Pitebor. Nästa vecka kommer högsta Sverigeledningen upp och då ska vi göra verkstad. Vi ska försöka ha tätare samverkan och verka för att samarbetet mellan ABB och Sicomp utvecklas, säger Peter Roslund.

Swerea SICOMP, som bland annat finns i Piteå, bedriver forsknings- och utvecklingsarbete inom kompositområdet i nära samarbete med industrin.

Hur tycker du annars att arbetsmarknadsläget ser ut i kommunen?

– Det är ganska bra. Jobben ökar och det går ganska bra för många företag, säger Peter Roslund.

Stadig minskning

Att arbetsmarknadsläget är ganska bra, eller till och med bra, i Piteå har kommunalrådet rätt i. En koll med Arbetsförmedlingen i Piteå visar att antalet inskrivna på förmedlingen stadigt har minskat sedan 2013.

– Det är något som har hänt. Vi kan inte peka på några stora etableringar, utan det är en ständig nedgång. En bidragande orsak är att det byggs mycket i Piteå, säger Carol Hansson, chef för Arbetsförmedlingen i Piteå.

Andelen öppet arbetslösa i Piteå ligger på 2,8 procent. Det kan jämföras med länssiffran 3,4 procent och rikssiffran 4,1 procent.

Räknar man in alla som är i någon form av program så ligger Piteå ändå bra till med 6,1 procent. Det kan jämföras med länssiffran 6,9 procent och rikssiffran 7,7 procent.

Arbetslösa ungdomar

Det stora problemet för Piteå har varit de höga arbetslöshetssiffrorna för ungdomar (16-24 år), men här har det hänt mycket.

– Den öppna ungdomsarbetslösheten ligger på 5,1 procent i Piteå. Det är lägre än länet (5,4 procent) och riket (6,3 procent), berättar Carol Hansson.

Nu har förvisso Piteå många ungdomar i program (9,5 procent) jämfört med länet (8,1 procent) och riket (7,0 procent).

– Ja, vi har ganska många unga i program, men det har också minskat mycket. Faktiskt med hela 4,1 procentenheter sedan i fjol vid samma tid.

Det låter som en rejäl minskning?

– Ja, det är fantastiskt kul. Många har fått jobb, andra har gått till studier, men det finns ingen statistik för vart alla har tagit vägen, säger Carol Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om