Jägarna befarar kraftig ökning av björn

Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och jägarna. Alla vill de att björnstammen ska minska. Men årets dåliga jakt i Norrbotten kommer att på sikt ge motsatt effekt. Nallarna i skogen väntas nästa år vara fler än på mycket länge.

Björn Sundgren, Svenska jägareförbundet i Norrbotten, säger att årets misslyckade björnjakt i Norrbotten kommer att få stammen av djur att öka istället för att minska.

Björn Sundgren, Svenska jägareförbundet i Norrbotten, säger att årets misslyckade björnjakt i Norrbotten kommer att få stammen av djur att öka istället för att minska.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-10-14 06:00
Björnrapporterna duggade tätt i norrbottnisk media under sommaren. Det är nog inte så konstigt med tanke på att björnstammen har ökat kraftigt under de senaste åren. Svenska Jägareförbundet kräver en minskning av stammen och yrkade på att 75 björnar skulle få fällas i höstens jakt.
Naturvårdsverket bestämde antalet till 54. Om så många skjutits hade det blivit fällrekord. Men så blir det inte.
I delområde två och tre fälldes bara 15 björnar fast tillstånd för 44 fanns. I delområde 1 avslutas jakten imorgon. I går hade bara en av tio tillåtna björnar fällts där.
- Det har varit ett dåligt resultat sett utifrån tilldelningen, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Svenska jägareförbundet Norrbotten.
Stammen ökar
Trots högljudda krav på ökade björnkvoter så har jägarna fällt mindre än en tredjedel av alla björnar de får.
- Vi krävde en högre tilldelning för att vi ville dämpa björnstammen, säger Björn Sundgren.
Nästa år är stammen istället ännu större.
- Vi kommer att kräva högre tilldelning nästa år. Eftersom vi i år inte har lyckats skjuta bort tillväxten kommer björnnivån att höjas.
Vilka konsekvenser får en ökad björnstam?
- Det är klart att det blir fler björnar som är oskygga, söker sig närmare människor och ställer till problem. Även andelen renkalvar som tas på våren ökar.
Rekordår ifjol
Årets jakt blir alltså ingen större framgång för jägarna. Inte sedan 2003 har så få björnar skjutits i länet. I fjol var däremot ett rekordår med 46 fällningar.
Det finns förmodligen flera anledningar till de stora variationerna.
- En är nog tillfälligheter. Det finns ingenting som tyder på att färre björnobeservationer gjorts. Däremot är det inte alltid läge att skjuta.
Jägarförbundet kan själv ligga bakom att färre avlossar skott. I somras genomfördes en intensiv informations- och utbildningskampanj om björnjakt. Målet var att få ner antalet skadeskjutna björnar. I år har inte en enda blivit skadeskjuten i Norrbotten.
- Jag är övertygad om att många klockrena lägen aldrig utnyttjas. Sedan har nog många insett att det är en svår jakt och avstår skott därför att de inte är nog tränade.
Vill underlätta jakten
Sundgren hänvisar till undersökningar som visar att ungefär en tredjedel av jägarna inte skjuter fast de har läge.
- Många är osäkra på regelverket och vill inte riskera eftersök vid skadeskjutning. Risken finns också att du skjuter en hona som sedan visar sig ha ungar. Då hamnar du plötsligt under polisutredning. Regelverket är utformat så att du alltid riskerar att göra fel.
Lättare regler - det är en av ändringarna som Jägareförbundet vill se för att underlätta jakten. De övriga är:
e Förlängd jakttid med två veckor.
e Mer utbildade björnjägare.
e Tillåtelse att använd åtel för att kunna locka fram björnen ur slyskogen.
- Vi går mot en ökad stam. Det är inte bra, säger Björn Sundgren.


Björnjakten i Norrbotten
Länsstyrelsen har som mål att antalet björnar i Norrbotten ska ligga på samma nivå som 2005. Det innebär högst runt 590 nallar.
Antalet björnar har ökat många år i rad, undantaget är i fjol. Länsstyrelsen har tidigare sagt att de är 600-650 men skrev i somras att de sannolikt är ännu fler.
Länsstyrelsen arbetar offensivt för att minska björnstammen då man inte vill hamna i en situation som är mer svårhanterlig än dagens.
Naturvårdsverket har godkänt Jägareförbundet och länsstyrelsens önskan om att minska björnstammen.
Jakt på björn tillåts för att minska djurets skador på omgivningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om