Jagade älg med snöskoteråklagare yrkar på fängelse
En 36-årig Arvidsjaursbo och en 41-årig Älvsbybo stod på torsdagen åtalade vid tingsstället i Piteå för grovt jaktbrott alternativt jakthäleri. Den förstnämnde var även åtalad för vapenbrott. Åklagaren yrkade på att 36-åringen ska dömas till sex månaders fängelse.
41-åringen bestrider både jaktbrott och jakthäleri.
Händelsen som stöttes och blöttes under en tre och en halv timme lång huvudförhandling på torsdagsförmiddagen inträffade i övre Laisdalen i Arjeplogs fjällvärld den 17 november i fjol. De två männen, som är renskötare, befann sig i området för att samla ihop renar.
Helikopterfrakt
I samband med det arbetet, som de utförde med hjälp av var sin terrängskoter, råkade de få syn på tre älgar. På lördagen gav de sig i väg för att söka efter och jaga älgarna. 36-åringen, som hade bössa med sig (ett lånat kulgevär av klass 1, som han inte hade rätt att använda), fälldes samtliga tre älgar, två tjurar och en ko.
Påföljande dag beställde 36-åringen en helikopter som kom och hämtade de tre älgkropparna samt transporterade dessa till Adolfström för vidare befordran till ett slakteri i Arjeplog.
Till saken hör att 36-åringen faktiskt hade rätt att skjuta tre älgar i det aktuella området; vad brottsutredningen och det efterföljande åtalet handlar om är att han och hans medåtalade kamrat ska ha jagat med hjälp av snöskoter.
Enligt kammaråklagare Magnus Nilssons, lokal åklagare i Gällivare, ska de tilltalade "tillsammans i samråd, samverkan och samförstånd olovligen använt terrängskoter för att söka efter, förfölja, genskjuta, hindra och jaga älg".
Tvärsäkert vittne
En polisman som deltagit i utredningen - bland annat undersökte han de tre slaktplatserna och deltog i spårspaning från helikopter - och som nu vittnade i rätten, är det "solklart" att skoter använts som hjälpmedel i jakten på de tre älgarna. Man fann nämligen inga vare sig skid- eller fotspår som tydde på att jägaren/jägarna jagat till fots.
- Man har skjutit på ganska nära håll och inte alls gått långa sträckor till fots, som det uppgavs i förhören, sade polismannen.
Skoter hjälpmedel
Ingen kan bevisa att skytten satt på skotern när han avlossade skotten, men åklagaren anser sig ändå kunna leda i bevis att terrängskoter använts som hjälpmedel vid jakten, något som är förbjudet enligt jaktlagens paragraf 31. Där stadgas att jakt inte får ske från motordrivna fortskattningsmedel. Om ett jaktbrott är att anse som grovt döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.
Vid bedömande av om jaktbrottet är grovt ska särskilt beaktas bland annat om det utförts med otillåten hjälp av ett motordrivet fortskaffningsmedel eller någon annan motordriven anordning.
Förverkande
Vad gäller 41-åringen, som hjälpte till med att slakta älgarna, hävdar åklagaren i första hand att även han ska fällas för grovt jaktbrott, eftersom han måste ha varit medveten om att det handlade om ett jaktbrott.
Åklagaren yrkar även på förverkande av viltets värde med noga räknat 56 907 kronor, alternativt att de tilltalade solidariskt med varandra förpliktas utge skadestånd till staten med samma belopp.
Dom meddelas den
28 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!