"Jag vill hjälpa mammor med amning - innan de får problem"

Som engagerad hjälpmamma i Amningshjälpen kommer Helene Stenbro i kontakt med mammor när de redan fått problem med amningen. Därför har hon utbildat sig och startar nu en alternativ kurs för blivande föräldrar.- Vi kände att vi sällan når mammorna innan. Många gånger kan man undvika eller mildra problem genom förebyggande samtal. Därför var det naturligt att starta en amningskurs i Piteå, säger Helene.

”Många mammor är oroliga för att de inte har nog med mjölk, då kan det hjälpa att få se att så här liten är faktiskt magsäcken hos en nyfödd. Det behövs inte så mycket för att de ska bli mätta,” säger Helene Stenbro

”Många mammor är oroliga för att de inte har nog med mjölk, då kan det hjälpa att få se att så här liten är faktiskt magsäcken hos en nyfödd. Det behövs inte så mycket för att de ska bli mätta,” säger Helene Stenbro

Foto: Maria Johansson

Piteå2012-11-17 06:00

Amningskursen, som tack vare sponsorer är gratis, riktar sig till alla blivande föräldrar.

Förstagångsmammor, flerföderskor - och inte minst pappor.

- Det är vanligt att amningsinformation riktar sig mot den som väntar sitt första barn, men man kan ju ha haft jättemycket problem med andra eller tredje barnet och behöva information och stöd, säger Helene.

I dagsläget finns det ett tjugotal utbildade kursledare i landet och på många håll söker man samarbete med kommuner och landsting.

- Vi ser oss som ett komplement till exempelvis mödravården. Vi vill jobba tillsammans och kan lägga mer tid på varje gravid kvinna. En timmes amningsinformation är alldeles för lite. Jag har själv gått den vanliga kursen och var inte alls förberedd när det var dags.

Första spädbarnet man håller
Via filmer, information och diskussioner förbereder Helene föräldrarna på vad som kan hända när man ska börja amma.

- Har man baskunskapen kan man göra det bästa efter sina förutsättningar och många många gånger kan man slippa bekymmer - men får man problem vet man hur man kan agera, vad det finns för hjälpmedel och förhoppningsvis behöver det inte bli lika allvarligt.

Varför behövs den här typen av kurser?
- Biologisk är det meningen att vi ska växa upp och se våra mammor, mostrar och systrar amma, det är så vi genom historien har lärt oss. Men i dag är det inte ovanligt att det första spädbarn man håller i är ens eget och man kanske aldrig har sett någon som ammat. Sedan är det lätt att bli förvirrad av olika råd, både från BB, barnavårdscentraler och välmenande vänner och släktingar, säger Helene.

Om man inte vill amma?
- Oavsett vad man väljer ska man ha stöd, bara det är mamman själv som fattar beslutet. Ingen har rätt att ifrågasätta ens val och har man fattat ett välavvägt beslut ska man vara stolt över det. Här har pappan en viktig roll att stötta kvinnan i hennes beslut.

Om amningen inte fungerar?
- Jag pratar med många som är ledsna för att de fått avsluta amningen för tidigt, enligt dem själva. Men när man får problem kan man uppleva en press från omgivningen att sluta. Känner man själv att man vill amma ska man få stöd, trygghet och bra råd. Också här är pappan jätteviktig, säger Helene.

Nästa år fyller Amningshjälpen 40 år. Tanken från början var att organisationen skulle bli överflödig, men i dag ser man ett allt större behov av stödsamtal.

Amma större barn
Själv har Helene ammat mer eller mindre konstant sedan 2003.

- För mig är det viktigt att människor får se att man kan amma större barn, det syns inte så ofta. Jag reagerade själv första gången jag såg en mamma amma en 1,5-åring och tyckte att barnet var gigantiskt. Men när min äldsta dotter var i samma ålder så var hon ju samma Olivia som alltid, och det kändes fullkomligt naturligt att fortsätta amma henne. Det var ju inte så att jag började amma en 1,5-åring. Varför ska jag sluta när det fungerar bra, och mitt barn visar att hon behöver och tycker om det?

Ompröva fördomar
Helene vill få människor att tänka efter, att upptäcka och pröva sina fördomar.

- Om det blir vanligare så slutar vi reagera lika starkt, det blir mer naturligt. Över huvud taget ser man inte amning speciellt mycket i samhället. Ett tag tyckte jag att det var på väg åt rätt håll, men nu har det gått tillbaka igen. Lattemammorna tog över kaféerna och det verkar som om det blev något fult.

I rummet intill leker tvåårige Holger med sin pappa. De bygger tågbana. Efter en stund kommer Holger in, kryper upp i mammas knä för att amma och tanka lite närhet, innan han fortsätter leken.

- Jag har suttit överallt och ammat och många gånger har jag fått fin respons. "Jag såg dig amma och sedan vågade jag själv".

FAKTA

Namn: Helene Stenbro, 34 år.

Familj: Maken Martin Stenbro, 36, barnen Olivia, 9 år, Sigrid, 7 år, Valter. 4 år och Holger, 2 år.

Gör: Helene är föräldraledig sedan nio år, har tidigare drivit kafé. Är hjälpmamma genom Amningshjälpen och är nyutbildad för att hålla i amningskurser för blivande föräldrar. Martin jobbar som serviceoperatör.

Amningshjälpens verksamhet
bygger på amningsrådgivning via telefonsamtal, mejl och sociala medier.

Hjälpmammorna som svarar på frågor stöttar mammor i sitt beslut, även de som vill sluta amma. Hjälpmammorna är vanliga mammor med erfarenhet och intresse för frågorna och gör arbetet ideellt.

Den nya amningskursen sker inom Amningshjälpens ramar. Det är
Anouk Jolin som utformat
kursen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om