Anrikt borrföretag tar sats mot lågkonjunkturen

Norrfjärdens brunnsborrning startades 1948 och drivs nu av tredje generationens ägare. Med nygjorda investeringar i maskiner och stark ökning i omsättning tar företaget nu sats mot en stundande lågkonjunktur.

Mikael Lindgren är ägare av Norrfjärdens brunnsborrning, ett anrikt företag med bas i Norrfjärden utanför Piteå. De senaste tio åren har företaget sett ett uppsving i omsättning, från 8,9 miljoner 2013 till nära 17 miljoner 2021.

Mikael Lindgren är ägare av Norrfjärdens brunnsborrning, ett anrikt företag med bas i Norrfjärden utanför Piteå. De senaste tio åren har företaget sett ett uppsving i omsättning, från 8,9 miljoner 2013 till nära 17 miljoner 2021.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2022-11-25 09:00

De höga elpriserna har skapat ett växande intresse för energieffektivisering, däribland indragning av bergvärme. På Norrfjärdens brunnsborrning ser man en ökad efterfrågan och trots stundande lågsäsong har företaget full arbetsbeläggning inför vintern.

– Vi ser absolut en ökad efterfrågan och just nu har vi ett halvårs väntetid, vilket är långt för säsongen. Egentligen har vi sett ett ökat intresse ända sedan coronapandemin bröt ut, där många valde att investera i sina fastigheter. Förut har vi haft lågsäsong under vintern men de senaste 4-5 åren har vi haft full beläggning även vintertid, säger företagets vd och ägare Mikael Lindgren.

Mikael Lindgren tog över ägandet av bolaget 2006. De senaste tio åren har företaget sett ett uppsving i omsättning, från 8,9 miljoner 2013 till nära 17 miljoner 2021. Även vinstmässigt har bolaget växt kraftigt med nära 750 procents ökning i jämförelse mellan 2015 och 2021. Detta trots att bolaget gjort ett antal större investeringar i nya borrar.

– Vi gjorde en del utlandsjobb åt olika järnverk runt om i världen som gav en del pengar och som gjorde att vi fick upp kassa. Det gjorde att vi kunnat investera i två nya borrar som gör att vi nu kan borra snabbare. Det som tidigare tog 3-4 dagars jobb tar nu en och en halv, säger Mikael Lindgren.

undefined
Norrfjärdens brunnsborrning har sett ett uppsving i efterfrågan på bergvärme och har jobb bokade hela vintern. Ägaren Mikael Lindgren säger att företaget är väl positionerat inför en kommande lågkonjunktur. "Jag är inte orolig", säger han.

Norrfjärdens brunnsborrning utför arbeten åt både privatpersoner och företag. Med bas i Norrfjärden norr om Piteå sträcker sig bolagets huvudsakliga verksamhetsområde över Norr- och Västerbotten. Mikael Lindgren berättar att bolaget byggt upp ett gott rykte under sina många år i branschen och att marknadsföringen i mångt och mycket sköter sig själv.

– Vi har funnits med länge och har nog lyckats bygga upp ett bra rykte, både bland våra kunder och på olika orter. Vi behöver egentligen inte annonsera så mycket. Kunderna hittar till oss och det underlättar såklart mycket för oss, säger Mikael Lindgren.

Den stundande lågkonjunkturen oroar många, men trycket på energieffektivisering gör att Mikael Lindgren ser på den vikande konjunkturen med ett visst lugn.

– Jag är inte så orolig. Vi hjälper folk att få ett billigare boende och jag tror att många som har stora hus och som nu har fjärrvärme kommer att konvertera om till antingen solenergi eller bergvärme. Vi har redan fått många förfrågningar gällande större fastigheter. Det man kan vara orolig för är ju att folk inte får lån eller att de förlorar sina jobb. Då blir det svårare för folk att investera i sina fastigheter.

undefined
Företaget har investerat i två nya borrar vilket gör att man kan halvera tiden det tar att borra ett hål. Här Mikael Lindgren och Viktor Larsson på plats hos en kund på Guldkusten utanför Piteå.

Snarare än köptryck hos kunderna är det materialkostnaderna som nu vållar huvudbry för Norrfjärdens brunnsborrningar, ett problem de delar med många andra företag som är beroende av insatsvaror för att kunna arbeta.

– Samtidigt som efterfrågan gått upp har materialkostnaderna också stigit. Våra priser har inte ökat i samma takt som kostnaderna. Det går exempelvis mycket diesel för oss och där har priserna gått upp väldigt mycket. Vi har däremot kunnat öka vår effektivisering i och med investeringar i ny utrustning. Det blir mindre rep och snabbare borrning, säger Mikael Lindgren.

Trots utmaningarna säger Mikael Lindgren att företaget nu är rustat även för svårare tider.

– Jag tror att vi befinner oss på en bra plats. Jag är inte orolig.

Norrfjärdens brunnsborrning startades redan på 40-talet och har sedan dess byggt upp ett gott rykte i branschen. "Kunderna hittar numera till oss och det underlättar såklart mycket", säger ägaren Mikael Lindgren.
Norrfjärdens brunnsborrning startades redan på 40-talet och har sedan dess byggt upp ett gott rykte i branschen. "Kunderna hittar numera till oss och det underlättar såklart mycket", säger ägaren Mikael Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!