"Jag hotas vart och vartannat år"

Kommunalrådet Peter Roslund (S) är en politiker som ofta drabbats av hot mot sin person. Hoten har gällt både sakfrågor och partipolitiken i största allmänhet.– Jag hotas vart och vartannat år, men försöker att inte ta åt mig så mycket, säger han.

I sin roll som kommunalråd är Peter Roslund inte bara kommunens och partiets ansikte utåt. Uppdraget innebär att han även utsätts för en hel del hot.

I sin roll som kommunalråd är Peter Roslund inte bara kommunens och partiets ansikte utåt. Uppdraget innebär att han även utsätts för en hel del hot.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2016-01-03 05:00

Hösten 2014 polisanmälde både Roslund och kommunalrådskollegan Helena Stenberg att de blivit hotade, något som under valrörelsen innebar en extra bock i polisens protokoll, allt för att försöka hålla koll på brott med politiska motiv.

– Ja, nu är det nog ett år sen sist, säger Roslund eftertänksamt när PT väcker frågan i hans medvetande.

Hot och trakasserier

Han bekräftar att just kommunalråd, offentliga personer som i och med mediaexponeringen blir både partiets och kommunens ansikte utåt, ofta utsätts för hot och trakasserier – och att han själv drabbats många gånger under sin politiska karriär.

– Egentligen handlar det om alla sorters hot, allt från brev med hopklistrade hotbilder med kulor och gevär till att någon berusad eller i stridens hetta säger saker öga mot öga eller skriver på facebook att kommunalråden borde skjutas, att vi inte förtjänar att leva och så vidare, berättar han.

Ofta är det svårt att avgöra om det handlar om reella hot eller bara allmänt obetänksamma kommentarer, men i vart fall Roslund har som regel att polisanmäla allt.

– Då får polisen avgöra om det är något att gå vidare med.

Tar hoten på allvar

Och från polisens sida, är det ett förfarande man välkomnar. Brott ska anmälas, punkt.

– Vi tar alla hot på allvar, säger kriminalkommissarie Aron Backman, som under sina år vid utredningsavdelningen i Piteå fått vara med om flera politikerhot. Hot som bland annat lett till att personerna under en period utrustats med överfallslarm.

Peter Roslund tror att hot mot förtroendevalda tyvärr är vanligare än man tror.

– Jag tar emot hot vart och vartannat år, men försöker att inte ta åt mig så mycket, gör man det kan man inte vara kvar i uppdraget, konstaterar han.

Flod av hatbrev

Stormen kring Uppdrag Granskning-inslaget om inlåsningen av dementa ("som för övrigt inte var någon inlåsning", säger Roslund) ledde till exempel till en formlig flod av hot- och hatbrev/mejl från i stort sett hela landet. Tar man i ett sådant läge åt sig personligen blir det svårt att vara förtroendevald och fortsätta ta ansvar för den politik som förs.

För egen del, blev han dock allvarligt störd och bekymrad över ett hot som blandade in familjen.

– Det var en person som sa att "det kommer gå dåligt för dina barn"... det är inte kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om