"Jag har flyttat mitt liv närmare mig själv"
30-årskrisen och 40-årskrisen är kända begrepp. Anna Manteus har i höst kommit ut med boken om kvartlivskrisen. En kris som har mer att göra med livsstil än ålder.
Anna Manteus drabbades för några år sedan själv av kvartlivskrisen. I höstas kom hon ut med sin bok som hon hoppas ska hjälpa andra i samma situation.
Foto: Optimal förlag
- Jag var tvungen att hitta ett helt nytt sätt att leva. Vi lyssnar för mycket utåt, vi försöker leva upp till en förvrängd mediabild av vad som är lycka.
Måste prestera
-Vi känner att vi måste prestera hela tiden, på jobbet, hemma och i våra familjer. Kvartlivskrisen är frukten av vår kultur, av idealsamhället, säger Anna Manteus som insjuknade 2002, då 27 år gammal.
Hjälpa andra
Boken skrev hon i hopp om att hjälpa andra i samma situation.
- När jag var sjuk läste jag andra coachingböcker men de var inte skrivna av någon som själv varit sjuk. Det var svårt att relatera till de lösningar som presenterades i böckerna.
Begreppet kvartlivskrisen är relativt okänt i Sverige. I USA har man dock pratat om krisen i några år. I stort sett handlar det om att ställa krav på sig själv som är omöjliga att uppnå. Exempelvis att eftersträva den skönhet som syns i media fast den inte representerar verkligheten utan är retuscherade bilder.
Perfekta
Många människor känner krav på att ständigt planera, bli mer effektiva och perfekta både på jobbet och i privatlivet. Den som riskerar att drabbas av kvartlivskrisen har orealistiska förväntningar på livet och sig själv.
Anna Manteus är i dag glad att hon drabbades av kvartslivskrisen. Hennes liv har en helt annan inriktning än innan hon insjuknade.
- Jag känner inte samma press. Jag har flyttat mitt liv närmare mig själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!