”Jag behöver något till tarmen”

Språket är A och O när en journalist ska berätta sin historia. Vad inte alla läsare känner till är jargongen och fackuttrycken som används på en redaktion. PT guidar dig bland horungar, löp, höjdare, case och tarmar.

PITEÅ2015-03-31 08:16

Breddare

En liggande bild, en breddare, i motsats till höjdare, en bild på höjden.

Brödtext

Artikelns text utan rubriker och ingress. Ordet kommer från tyskans Brotschift och syftar på den tryckstil som boktryckaren använde. Brödtext är också ett uttryck från den tid då journalisterna avlönades per tryckt rad - ju fler rader, desto mer pengar och mer ”bröd”.

Byline

Reporters eller fotografs namn som oftast placeras efter texten eller bilden.

Case”Hitta ett case”, får reportern ofta höra av nyhetschefen. Det handlar om att intervjua en person som är berörd av en större händelse. Till exempel en invånare som påverkas av kommunens beslut.

Dragbild

En bild som syftar till att dra till sig läsarens uppmärksamhet. Genom att ”dra på en bild” riktar tidningen särskilt fokus på bildens storlek och placering.

Desken

Redaktionens hjärta där redaktörer och reportrar samlas för att leda nyhetsarbetet – tempot och ljudnivån är ofta hög och på stora redaktioner kan det finnas flera deskar, webbdesk, nyhetsdesk och sportdesk.

Dårrad

Förklarande överrad till en huvudrubrik. Förr menade man att det krävdes en inledande förklaring för att även ”dårarna” skulle förstå rubriken.

Ettan

Förstasidan på en tidning eller nyhetssajt. Ettan innehåller ofta en överblick över de största nyheterna.

Puff

Kort sammanfattande text på tidningens förstasida som hänvisar till en artikel inne i tidningen.

Feature

Tidlösa specialartiklar eller reportage som inte är av nyhetskaraktär.

Grejen

Vad är grejen? är en vanlig fråga när en redaktör vill veta varför en story är en relevant nyhet. Grej används även som benämning på nyhet, exempelvis ”Vi hann först med grejen” istället för ”Vi hann först med nyheten”.

Grävjobb

Granskande journalistik som resulterar i ett material som annars inte hade kommit till allmän kännedom. Varje år delar föreningen Grävande journalister ut guldspaden till journalister som åstadkommit den bästa granskningen. 1995 fick PT:s reporter Urban Edin utmärkelsen efter sitt avslöjande att Älvsbyns dåvarande tekniska chef myglat i sin relation med byggföretag.

Horunge

Ett ord eller del av ett ord som ensamt hamnat i topp på nästa spalt. Föreningen Svenska tecknare ville pensionera det omoderna och nedsättande uttrycket genom att rösta fram ett nytt ord. Busunge vann med 645 röster men horunge är fortfarande ett etablerat typografiord.

Höjdare

En bild på höjden till motsats från bredden (se Breddare).

Ingress

Inledningen till en artikel. Ofta är ingressen i en fetare stil än brödtexten. Ingressen ska locka till läsning och ger ofta en sammanfattande bild av innehållet i artikeln.

Jobba upp

Att hitta en annan och bättre vinkel på en redan känd nyhet. Är ofta ett sätt att komma ikapp en nyhet som en annan redaktion varit först med och innebär att man tillför ny information, intervjuer eller statistik.

Kioskvältare

En nyhet som är så stor att läsare förväntas rusa till butiken för att köpa tidningen och bildligt talat välta kiosken.

Löp

Löpsedeln är en sorts affisch som gör reklam för tidningens innehåll och som sätts upp utanför kiosker och butiker.

Mellis

Annat ord för mellanrubriker som används för att göra texten mer lättläst, det vill säga en rubrik till ett stycke i den löpande texten i en artikel.

Nyhetstorka

Infaller ofta under semestertider och är en period då det är ont om nyheter, exempelvis under sommaren.

Pratminus

Slang för talstreck (–) som ofta inleder ett citat i journalistisk text. Ordet pratminus används ibland också slarvigt som en synonym till citat.

Toppa

När en nyhet toppar ligger den först, i topp, och är enligt nyhetsvärderingens principer den största nyheten just då. En reporter kan toppa sändningen eller flödet, då är betydelsen att reportern har tagit fram nyheten som ligger först.

Faksimil

En faksimil är en mindre bild på en tidningssida eller ett dokument. Används ofta för att visa att redaktionen tidigare skrivit om samma ämne.

Tarm

Spalten längst ut på en tidningssida kallas på tidningsspråk för tarm. ”Jag behöver nåt till tarmen”, kan lätt missuppfattas för den oinvigde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om