Beslutet innebär att Piteå Hamn AB får tillstånd att muddra en yta av 31 000 kvadratmeter ned till 12,7 meters djup under medelvattenstånd.
Vidare får man förlänga befintlig kaj med 100 meter.
Längre kaj
Piteå Hamn får också fylla ut ett cirka 63 000 kvadratmeter stort vattenområde i den befintliga småbåtshamnen samt angränsade område nordväst om hamnen med muddermassor och fyllnadsmassor.
– För att kunna utveckla hamnen är det här nödvändigt. Vi vill knyta ihop järnvägen bättre med sjöfarten, säger Ulrika Nilsson.
Idag är kajen cirka 580 meter lång. Tanken är att förlänga kajen åt det håll som småbåtshamnen ligger. Om förlängningen blir 100 meter eller kortare är däremot inte bestämt.
– En förlängning av kajen kräver muddring och det tillståndet har vi fått nu. Muddringsmassorna ska i första hand användas för att fylla igen det område där småbåtshamnen ligger nu.
Först järnvägen
Det innebär som alla förstår att småbåtshamnen flyttas. Något som sannolikt sker i samband med att Bondökanalen färdigställs.
– Vi välkomnar domstolens beslut. Nu kanske vi slipper mellanlagra massorna från Bondökanalen. Kan vi lägga massorna direkt där de ska vara så blir det billigare, säger Piteås kommunalråd Peter Roslund (S).
Men bara för att det finns ett beslut innebär det inte att hamnutbyggnaden påbörjas. Det som händer i år är den tidigare beslutade upprustningen av järnvägen. Ett projekt som är delfinansierat av EU.
– Järnvägsprojektet kan sägas vara etapp ett. Hamnutbyggnaden kan ses som etapp två och det kommer inte igång i år. Jag tror att det är realistiskt att prata om inom 5-10 år, säger Ulrika Nilsson.
Finansieringen
Finansieringen av hamnutbyggnaden är nämligen inte löst och huruvida det går att få loss EU-medel är inte klart.
– Regeringen är försenad med regelverket och tidigast 2015 lär det finnas pengar att söka, säger Peter Roslund.
Det handlar om mycket pengar. Förhoppningen är att EU bidrar med 50 miljoner, kommunen med 25 miljoner och Piteå Hamn med resterande 25 miljoner kronor.
– Jag vet inte om vi kan få loss pengar från EU:s strukturfonder, men vi tittar på andra ingångar till EU. Dessutom tittar vi på andra lösningar. Kanske kan vi locka externa finansiärer. Vi har inte pengarna i nuläget, säger Ulrika Nilsson.
I arbetet med hamnutvecklingen har Ulrika Nilsson haft hjälp av Lars Wikström, ansvar för infrastrukturen, Clas Johansson, sjöfartsansvarig, och Peter Öhlund, ansvarig för järnvägsprojektet.