IT-avdelningen korar årets vinnarsemla

Från botten till toppen. Vinnaren i semmeltestet klättrar rejält från i fjol när kommunens IT-avdelning provsmakar sig genom årets utbud av semlor.

Smak. Hans Nicklasson mitt i en tugga.

Smak. Hans Nicklasson mitt i en tugga.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-02-28 05:00

Enligt tradition är det dags för Piteå-Tidningens årliga semmeltest och nytt för i år är att semlorna i testet enbart kommer från kaféer. Årets testgrupp är personal från Piteå kommuns IT-avdelning och de beskriver sig själva som ett gäng glada semmelälskare. De får bedöma varje semla visuellt och smakmässigt utan att veta varifrån bakelsen kommer. Totalt är det åtta semlor och varje semla betygsätts från ett till fem. Sune Lindström säger att det är ett drömuppdrag, men alla är överens om att det är en svår uppgift just när det kommer till att sätta betyg.

Semlorna synas noga.

– Det ser ut som att den skäms, säger Linda Viklund.

Men utseendet är inte allt vilket är tydligt när det kommer till en annan semla.

– Den här är grymt snygg, men den är inte god, säger Hans Nicklasson.

Smaken är såklart viktigast. Hur var och en vill ha sin semla är olika och det märks under testet. När det kommer till betygsättningen är gruppen överlag ganska jämn, men nästan alla semlor får något betyg som sticker ut från mängden.

Vissa smakprov lovordas ...

– Brödet är otroligt gott. Det känns välgräddat och luftigt, säger Jens Stenberg.

Medan andra får sämre omdömen.

– Det smakar som grädde som har stått i kylskåpet, säger Ove Sundberg.

De tycker om lite söt grädde, men åsikterna går isär om hur hårt eller löst vispad den ska vara. Bullarna har generellt för lite smak av kardemumma, enligt gruppen.

– Det får gärna vara mer, säger Linda Viklund.

Mandelmassa med mycket mandelsmak och mandelbitar uppskattas, men den får inte vara för söt. Locket ska vara tunt, tycker de, och Ove Sundberg föredrar också ett runt lock. Något som Jens Stenberg håller med om.

– Tunt, runt och stort, säger han.

Trots alla varianter som finns så tycker testgruppen att den klassiska står sig bäst.

– Men en saffranssemla går inte av för hackor, säger Conny Öhlund.

De flesta av dem föredrar att äta semlan som bakelse, men Peter Westlöf och Sune Lindström äter den gärna tillsammans med varm mjölk – en så kallad hetvägg.

Vad är det då som är så speciellt med just semlor? Linda Viklund tycker att det är kombinationen som gör det.

– Det är en genomtänkt och bra kombination, säger hon.

Fettisdagen är årets stora semmeldag, även om många äter semlor betydligt oftare än så.

– Man är uppväxt med att de kom på fettisdagen. Då fick man längta i flera veckor före och så är det inte nu, säger Peter Westlöf.

Här är de testade semlorna:

1. Bryggan: "Bäst i test"

Omdöme: Så här ska en semla smaka, snygg, grädden skulle kunna vara bättre.

Betyg: 3,8

Pris: 23 kronor

2. Röda lyktan: "Stor och ser välfylld ut"

Omdöme: Mandelmassan är kornig och lite för söt, grädden behöver sötma men bra konsistens, helt klart köpvärd.

Betyg: 3,6

Pris: 33 kronor

3. Nya Hanséns konditori: "Ser massproducerad ut"

Omdöme: En bra semla med balanserade smaker, känns inte färdiggräddad men välkryddad, överraskar med god smak trots utseendet.

Betyg: 3,5

Pris: 30 kronor

4. Café Rosenboden: "Ser lite kompakt ut"

Omdöme: Perfekt mandelmassa, medelgod, lite torrt lock och kompakt bulle.

Betyg: 3,3

Pris: 26 kronor

5. Kvartersbageriet: "Standardsemla"

Omdöme: Lite smaklös men snygg, bra sötma på grädden men på gränsfall till smörsmak, degig bulle.

Betyg: 2,5

Pris: 30 kronor

6. Ekbergs konditori: "Snyggare än god"

Omdöme: Kraftig smak av mandel, fluffig men lite torr konsistens, inte så söt grädde.

Betyg: 2,2

Pris: 30 kronor

7. Trend café: "För smetig mandelmassa"

Omdöme: Mandelmassan smakar honung, nätt och fin, bra med kardemumma i bullen.

Betyg: 2,1

Pris: 30 kronor

8. Café Piteå: "Ingen höjdare"

Omdöme: Grädden smakar som att den var vispad i går, välgräddad utsida men degig insida, bra utgrävd.

Betyg: 1,7

Pris: 25 kronor

LÄS OCKSÅ: "Tävla: Skicka in era semmel-selfies"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om