Över 200 000 system i över 100 länder utsattes under fredagen för vad den europeiska polismyndigheten Europol kallar för en attack utan motstycke. I Storbritannien slogs flera sjukhus ut, och i Frankrike fick Renault stoppa produktionen av bilar. I Sverige är det främst Timrå kommun och industrikoncernen Sandvik som påverkats. De drabbades av så kallad "ransomware", det innebär att all data i systemet krypteras och att det krävs att man betalar en lösensumma för att komma åt den igen.
Det väcker frågan om vad som skulle hända om liknande attacker skulle drabba något samhällsbärande här i Piteå. Svaret är att det redan hänt på Pite energi, men i väldigt liten utsträckning. Där tar man IT-säkerheten på stort allvar.
– Så kallad "ransomware" är ingenting nytt. Vi blev själva drabbade för vad kan det vara, arton månader sedan? Men det var en enskild enhet i receptionen och det spred sig inte. Det är ganska vanligt, men det är inte alla som vill gå ut öppet och berätta om det, säger Patrick Harlin, IT-chef på Pite energi.
Försvarets radioanstalt, FRA, har varnat om att IT-spioner förbereder sig på att kunna slå ut svensk infrastruktur och exemplen som getts är hur hackers redan slagit ut delar i Ukrainas elnät så att hundratusentals människor blivit strömlösa.
Det statliga verket Svenska kraftnät har också varnat för att det normala samhällslivet skulle bryta samman om elen slås ut. De rekommenderar att reservkraftsförsörjningen som till exempel finns på sjukhusen borde byggas ut mer brett i samhället för att inte företag och myndigheter ska slås ut.
Patrick Harlin kan inte gå in på några detaljer angående deras arbete med IT-säkerhet. Men han försäkrar att Pite energi kontinuerligt arbetar med kommunen för att förbättra säkerheten. Han berättar att han ska träffa kommunen senare under måndagen för en översyn av hur det ser ut och vad som kan förbättras.
– Utmaningen med många av de här lösningarna är att man ofta inte vill satsa dyra pengar på IT-säkerhet, innan det är försent. Och de som ligger bakom virusen är kreativa på att hitta nya lösningar, så det är ett ständigt arbete, säger Patrick Harlin.
De vanligaste sätten att smittas är användarrelaterade, alltså smitta via spammejl eller websurfning.
– De riktiga mejlen är i en minoritet. 80–90 procent av de mejl som skickas till kommuner och myndigheter är spam eller innehåller skadlig kod. Det är viktigt att ha en bra lösningar på det, och då är virushantering och virusskydd en viktig förutsättning, säger Patrick Harlin.