I skogsdungen tvärsöver gatan från akutmottagningen tog statister plats i form av allvarligt skadade i en iscensatt skolskjutning.
– Vi såg en möjlighet att skapa ett realistiskt scenario som har föregått själva inflödet på akuten, därför har vi fått möjligheten att träna tillsammans med räddningstjänsten. Det är inte en fullvärdig PDV-övning (pågående dödligt våld, reds. anm) med polis utan det här är mer ett renodlat sjukvårdsscenario, säger Jörgen Ek.
Statister var elever från vård- och omsorgsprogrammet vid Strömbackaskolan och från skogsdungen hördes rop på hjälp från gräset där de låg. Räddningstjänst och ambulanspersonal jobbade tillsammans för att ta hand om och transportera in de skottskadade till akuten.
– Vi är en liten akutmottagning så det behövs inte många skadade för att det ska bli rörigt för oss. Det som alltid brister är kommunikationsbitarna, säger Johan Ekman, övningsledare och sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen i Piteå.
I scenariot handlade det om att totalt sju personer skjutits, varav två var döda vid den påhittade olycksplatsen. Men enligt Johan Ekman fanns det också en mening med att ha många oskadade för att testa säkerhetsaspekterna.
– Skulle något sådant här hända på Strömbackaskolan så är sjukhuset väldigt nära och vi skulle få in väldigt många som kanske skulle vilja komma in och gömma sig. De vill vi inte ha in på sjukhuset och vi vet inte heller om någon som bankar på dörren är gärningspersonen, säger han och fortsätter:
– Det är bland annat en lärdom vi tar med oss, att personalen inte ska öppna.
Enligt enhetschefen Jörgen Ek är det även utmanande för personalen när det handlar om så många unga skadade.
– Det här blir extra speciellt när vi har så många unga människor drabbade av den här typen av våld som handlar om penetrerande skador i form av stickskador eller skjutvapen. Man blir mer berörd och det gäller att försöka koppla bort känslorna och göra sitt jobb. Tyvärr lever vi i en verklighet i dag där vi måste träna på det här så vi är förberedda, säger han.