Det slår Statistiska centralbyrån, SCB, fast i sin rapport Vård- och omsorgsutbildade – i dag och i framtiden, som nyligen publicerades.
Med nuvarande nivå fattas så många som 160 000 vård- och omsorgsutbildade år 2035 och stora insatser krävs för att möta trenden.
Ökar man både gymnasie- och Komvux-utbildningen med 50 procent vardera, leder det till ett tillskott på 55 000 personer, konstaterar SCB:s utredare och slår fast att bristen då skulle minska men fortfarande vara stor, cirka 105 000 personer
väntas då saknas år 2035.
Inte ens om examinationen från Komvux skulle öka med 100 procent klaras personalbristen. Efterfrågan inom äldreomsorgen beräknas öka kraftigt särskilt efter 2020 när den mer vårdbehövande åldersgruppen (personer 80 år och äldre) börjar växa mer än tidigare.
Våra invandrare kommer enligt SCB att betyda oerhört mycket.
15 procent av de sysselsatta med vård- och omsorgsutbildning är födda i ett annat
land, en andel som har ökat de senaste åren.
Inför den bristsituation som väntar, blir det viktigt att ta tillvara den kompetens som finns bland de nyanlända och se till att de som saknar utbildning ges möjlighet till rätt kompentens.
Utöver framtidens utbildningsbrister, kan tilläggas att arbetsförmedlingen redan nu ser stora rekryteringsproblem och enligt den så kallade Gerda-studien, som fokuserar på åldrande och äldres livssituation, kommer år 2050 varannan person över 85 att ha en demenssjukdom.