Intensivt arbete ska göra skolan frisk

Arbetet med att förbättra arbetsmiljön på Strömbackaskolan går nu på högvarv. Oberoende experter leder jobbet och det pågår flera utredningar för att lösa situationen på skolan och kartlägga hur elever och personal drabbats av den sjuka miljön.

Arbetet med att riva upp och undersöka väggar i jakt på mögel och fukt fortsätter på Strömbackaskolan. Nu är referensgruppen som ska leda arbetet med att förbättra inomhusmiljön tillsatt.

Arbetet med att riva upp och undersöka väggar i jakt på mögel och fukt fortsätter på Strömbackaskolan. Nu är referensgruppen som ska leda arbetet med att förbättra inomhusmiljön tillsatt.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2009-01-30 00:23
PT har tidigare skrivit om kommunens beslut att tillsätta en styrgrupp under ledning av oberoende experter. Tanken är att åtgärda miljöproblemen på skolan och kväva misstankar om att situationen mörkläggs.
Nu har en styrgrupp som leds av Jan Lundstedt från Hifab tillsatts. Han har arbetat med liknande projekt tidigare. I gruppen sitter också Lars Ylinenjärvi från Cordinera som är skadeexpert. Med i gruppen finns exempelvis även Jan Ställ, chef för fastighets- och servicekontoret, samt Maria Müller, skolchef i Piteå.
Fuktutredning
Styrgruppen leder arbetet och har i sin tur kontakt med en referensgrupp.
- Personerna i referensgruppen ska komma med synpunkter och förslag på hur styrgruppen ska agera, säger pressansvarige Bo Staffan Johansson.
I referensgruppen ingår bland andra Pia Andersson, huvudskyddsombud Strömbackaskolan, andra lärare, elever, en skolsköterska, en miljöinspektör och föräldern Lennart Tornberg vars astmasjuke son Jesper PT tidigare berättat om.
Elever och lärare på skolan kommer nu att få svara på en enkät om sina iakttagelser av inomhusmiljön på Strömbackaskolan. Samtidigt fortsätter arbetet med att leta fukt och mögel på skolan. En speciell fuktutredning kommer också att starta inom kort. Utredarna ska titta på alla utrymmen i skolan där oönskad fukt kan förekomma.
- Det kommer även att tittas på hur det såg ut när skolan byggdes upp efter branden. Vilka material som användes, hur man gick tillväga och om byggnormerna då skiljer sig jämfört med i dag, säger Johansson.
Radonprover
I arbetet har brandrester hittats. Radonprover har tagits men värdena överstiger inte vad som är tillåtet.
Pitehälsan har som PT tidigare skrivit fått i uppdrag av gymnasiechefen Eva Jordahl att genomföra en hälsundersökning på skolan. Den har två huvudområden: att titta på det medicinska tillståndet i dag och hur inomhusklimatet har påverkat folks hälsa. Eva Jordahl har tidigare sagt att arbetsmiljöns eventuella koppling till cancer kommer att utredas igen. Hälsoundersökningens olika delar väntas presenteras under februari och mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om