Enligt Fåhraeus finns det exempel där elbolag lockar med ett pris som ligger under det pris som elbolaget betalat för elen.
Låga priser är väl bra för kunden?
– Ja, ett kort tag, men sedan gäller helt andra priser.
Ingen rättvis bild
Daniel Fåhraeus är inte särskilt förtjust i aktörer som elskling.se. Han menar att de prisuppgifter som redovisas inte alltid är uppdaterade eller en riktiga.
– De ger ingen rättvis bild. Vi har påtalat det här, men det verkar inte hjälpa.
Vad tycker du om elpriskollen.se som är kopplad till energimarknadsinspektionens hemsida?
– Den är mer korrekt. Vi är skyldiga att uppdatera våra priser var femte dag, men vi uppdaterar ju varje kvart det fasta priset på vår hemsida, säger Fahraeus.
Tar inga risker
Men även om inte alla priser är uppdaterade så finns det skillnader mellan bolagen även på elpriskollen och Pite energi tillhör väl inte de billigare?
– Nej, och det kan vi aldrig vara. Vårt mål är att erbjuda en vettig och trygg produkt. Elbranschen är komplicerad och vår strategi är att inte ta några stora risker.
2013 gjorde Pite energi en vinst efter finansiella poster på 45 miljoner kronor. Bolagets är helägt av Piteå kommun och ungefär hälften av vinsten plöjs in i Pikab.
– De senaste fem åren har vi bidragit med 107 miljoner till kommunen. Det är pengar som i förlängningen kommer piteborna till godo. Som bolag tar vi också ett ansvar för föreningslivet i kommunen, säger Daniel Fåhraeus.
Pite energi är med andra ord ett bolag där vinsterna går till det allmänna.
Ett grönt bolag
Var köper Pite energi sin el?
– Vi köper via Skepool som ägs av Skelleftekraft. Deras priser baseras på Nordpools priser. Vi lägger i vår tur på cirka tre öre per kWh.
Fåhraeus säger att de bolag som erbjuder en väldigt billig produkt tar igen det på andra produkter som ibland är markant dyrare. Ett exempel kan vara tillsvidarepriset när en kund inte gjort ett aktivt val.
– Både vi och Skelleftekraft tog bort det 2013. Nu får den här kundkategorin istället ett rimligare, om än lite dyrare rörligt pris.
– Pite energi är också ett bolag som bara säljer förnyelsebar el sedan augusti i fjol. Vi tycker att det är viktigt att satsa på grön el, även om det är en lite dyrare produkt, säger Daniel Fåhaeus.