Inte aktuellt med ny cancerutredning

20 personer på Odens tredje våning har fått cancer. Ett cancerframkallande mögel har upptäckts på våningen. Men kommunen och skolan tycker att de har gjort vad de kan och planerar inte att vidta några speciella åtgärder.

Conny Granberg och Jan Ställ från fastighets- och servicekontoret samt gymnasiechefen Eva Jordahl medger att inomhusmiljön på Strömbackaskolan inte har varit bra. De lovar att alla utrymmen med mögel ska saneras. Dock är det inte just nu aktuellt med någon ny cancerutredning.

Conny Granberg och Jan Ställ från fastighets- och servicekontoret samt gymnasiechefen Eva Jordahl medger att inomhusmiljön på Strömbackaskolan inte har varit bra. De lovar att alla utrymmen med mögel ska saneras. Dock är det inte just nu aktuellt med någon ny cancerutredning.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-12-30 06:00
Enligt PT:s granskning har 14 av 30-35 personer med arbetsrum på eller nära Södergränd drabbats av cancer. I området har mögel av typen Stachybotrys konstaterats.
Det handlar om 40 procent av personalen i området. Är inte det anmärkningsvärt höga siffror?
- Inga kommentarer, säger Jan Ställ, chef för fastighets- och servicekontoret.
Eva Jordahl:
-  Jag håller med om att siffrorna du nämner är höga. Men vi för ingen egen statistik och jag kan inte kommentera vad det är för sjukdomsorsaker som ligger bakom. Men vi gjorde en utredning om cancerfallen 2004 med hjälp av expertis och personalen hade möjlighet att ställa sina frågor.
Det är först när PT presenterar uppgiften som hon och Jan Ställ får reda på att möglet är cancerframkallande även om det kommer in i kroppen via födan.
- Jag kände inte till att möglet är cancerframkallande om det intas via födan, säger Ställ och får medhåll av Jordahl.
"Vi kan inte göra mer"
Jordahl menar att skolledningen har gjort vad man har kunnat i och med rapporten från 2004.
- Vi kan inte göra så mycket mer.
PT:s uppgifter är inget skolan anser sig kunna agera efter.
- Vi måste hålla oss till de vidimerade uppgifter som finns.
Uppgifter från rapporten som snart är fem år gamla och som har ändrats. Men några planer på att se hur många cancerfall som har tillkommit de senaste åren har inte skolan.
Oron bland lärarna har funnits även efter rapporten när fler cancerfall har inträffat. Vore det inte lätt att kolla upp hur många som är drabbade genom att höra sig för med personalen?
- Vi ska inte ägna åt oss att föra statistik och jag tycker inte att vi ska börja prata med personalen om cancerfallen på det sättet.
Fler har fått cancer
Hon återkommer gång på gång till rapporten från 2004. I den konstaterades att cancerfallen inte berodde på saneringsarbetet efter branden.
- Vi har inte vetskapen om sjukdomsorsakerna så jag vill inte kommentera den delen. Men utredningen från 2004 gjord av personal från Pitehälsan och expertis från Umeå kom fram till att det inte fanns någon koppling mellan cancern och inomhusmiljön.
Men efter den rapporten har flera personer till fått cancer. Dessutom har mögel som påverkar immunförsvaret hittats i väggar som aldrig bröts upp under utredningen 2004.
Har du aldrig själv funderat på om det är slumpen eller något annat som ligger bakom cancerfallen?
- Jag sitter inte här och gör någon analys av det. Mina tankar behåller jag för mig själv och det tycker jag att jag har rätt att göra. Men jag gör allt i min makt för att vi ska se om det finns några risker och att de ska upp på bordet.
Enligt PT:s kartläggning är det 20-25 procent av personalen som har arbetat på Odens våning tre i minst fem år sedan 1991 fram till i dag som har fått cancer. Hur ser du på det?
- Jag håller med om att det är en hög siffra. Men vi måste luta oss mot expertisen och den vetenskapliga grunden och det ska vi fortsätta att göra, vi har kontinuerlig kontakt med Pitehälsan, säger Jordahl.
Sedan hänvisar hon igen till undersökningen från 2004.
- Vi vet att rapporten konstaterade höga cancersiffror men det kan vara slumpen som ligger bakom de.
Inte aktuellt med ny rapport
Hon menar att skolan har varit väldigt lyhörd.
- Vi har tagit personalens oro på fullaste allvar. Vi gjorde en stor hälsoundersökning och den visade inga avvikelser. Det är den vi utgår ifrån. Alla i huset Oden som känner oro erbjuds nu en hälsoundersökning.
Det finns kritik mot att undersökningen inkluderade personalen på hela skolan och inte bara Oden där flest drabbats av cancer. Därmed blev det färre procent av personalen som drabbats av sjukdomen.
Var det som en del menar ett sätt att släta över allvaret?
- Det är inte sant att vi försökte dölja situationen. De som gjorde rapporten visste att Oden var mest drabbat men valde att fokusera på hela skolan. Vi får acceptera det rapporten säger, Eva Jordahl.
Sedan rapporten kom har flera cancerfall till konstaterats liksom förekomsten av möglet Stachybotrys.
Blir det en ny rapport?
- Det är inte akut att göra det nu. Men vi följer det som händer och har kontakt med Pitehälsan, säger Eva Jordahl.
Jan Ställ:
- Om Pitehälsan vill se en ny utredning eller att uppgifter ska kompletteras så kommer vi självklart att lyssna på det. För närvarande är inte en ny utredning aktuell.
Fortsätter till våren
Hur länge möglet på Strömbacka har funnits vet ingen. Enligt personal har taket läckt under hela 90-talet fram till i dag.
- Vi har problem med taket vars yta är hela 6400 kvadratmeter. Med åren har det läckt allt mer på grund av att kondensskyddet har rasat ner och täppt igen grovsilarna på yttertaket, säger Conny Granberg från fastighets- och servicekontoret.
Under tiden har hälsoproblemen ökat i byggnaden. Först i höstas börjades arbetet med att bryta upp plåttaket och laga skadorna under det.
- Med facit i hand borde vi ha gjort det tidigare, säger Jan Ställ.
Arbetet med att laga taket fortsätter till våren när snön är borta. Då kanske Strömbackaskolan äntligen kan bli kvitt det problem som har gjort personal och elever sjuka under många år. Men om det har någon koppling till cancerfallen vet ingen förrän en utredning görs och just nu är det inte aktuellt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om