Redan från start var det uppenbart att något juridiskt dilemma var i faggorna. Tingsförhandlingarna skulle ha inletts kvart över nio på onsdagsmorgonen, men sköts upp för att domstolen hade enskilda överläggningar innan rättegången startade.
När målet cirka 40 minuter senare ropades upp, ställde rättens ordförande Christer Ödberg frågan om parterna ansåg att jäv förelåg i och med Åströms mångåriga politiska engagemang och därmed bekantskap med andra Piteåpolitiker.
Partiska
Åströms försvarare, advokat Lars Grönberg, bad i det läget om en stunds paus för att kunna överlägga med sin klient och meddelade sedan att försvaret ansåg att i stort sett alla politiskt tillsatta nämndemän från Piteå var partiska på grund av Åströms tidigare politiska engagemang, som bland annat innefattar uppdrag i kommunfullmäktige och som ordförande för Pitebo under många år.
Vice chefsåklagare Mikael Lundquist sade sig ha en viss förståelse för det, men hade i övrigt inga synpunkter utan överlämnade åt rätten att besluta, varpå domstolen strax efteråt meddelade att det fanns hinder för huvudförhandling på grund av jäv – och att rättegången skulle planeras in på nytt, men då med nämndemän från annan ort (Luleå).
Ett mycket ovanligt scenario, som domaren Christer Ödberg förklarar så här:
– Jag visste ingenting om det här i förväg, hade jag gjort det hade vi kallat in en annan nämndemannagrupp direkt, men nu blev det istället så att frågan togs upp av nämndemännen när vi träffades på morgonen. Det var en nämndeman som berättade att de faktiskt diskuterat saken inom partiet, att det skulle kunna föreligga en jävssituation i och med hans politiska engagemang.
Obekvämt
Ödberg menar att det egentligen inte handlar om politik, men att det indirekt kan uppfattas så. Istället handlar det om den debatt om jäviga nämndemän som funnits en längre tid, både i massmedia och inom rättsväsendet.
– Det är ju värre om diskussionen skulle uppstå efteråt, då är det bättre att avstå och inte äventyra något, säger Ödberg.
Han förklarar att nämndemännen från Piteå, som ju är politiskt tillsatta, resonerade som så att de alla har haft att göra med Åström i det politiska livet och att de inte var riktigt bekväma med situationen. Ingen vill i efterhand få höra att han friats av partikamrater alternativt fällts av politiska motståndare. Därför flyttas rättegången fram.
– Det var avsatt en hel dag för förhandlingar och det går inte att tränga in i något "hål", så jag skulle tro att det dröjer minst en månad, avslutar domaren Christer Ödberg.
0911–645 21