Företaget startades med en utvecklingside för innebandyklubbor.
- I dag är innebandy en etablerad sport, inte minst bland tjejer. De ställer egna krav på utrustningen. I det här företaget jobbar vi med ett jämställdhetsperspektiv och är tre kvinnor bland de sju anställda. Vi är till exempel ett av få företag med kvinnor som säljare i vår monter på sportmässor, säger Monica Larsson, ekonomichef.
Utvecklingssteg
Gateway grundades 1991 av Joacim Bergström. 1998 bestämde sig Joacim för att sälja sitt företag till det finska börsnoterade företaget Exel Oy.- Vi fick ett bra bud på företaget, de äger en egen fabrik för plast- och komposittillverkning, och de kunde ta hand om hela varulagret och distributionen. Därmed kunde vi koncentrera oss på utveckling och försäljning. Jag såg det som ett utvecklingssteg att sälja företaget till någon med större resurser, säger Joacim.
I dag är han själv exportchef i Exel, medan hans skapelse Gateway är utvecklingsföretag och säljföretag på den svenska marknaden.
Leder utvecklingen
- Sverige är världens största marknad för innebandyutrustningar, och vi leder utvecklingen via vårt varumärke Canadien. Våra produkter säljs i 300 butiker runt om i landet, säger Johan Åhlund, marknadschef i Gateway.- Eftersom moderbolaget Exel är noterat på Helsingforsbörsen som har hårda regler är vi ett litet företag med stor redovisning. Därför är det kul och utvecklande att jobba som ekonom och säljare i företaget, säger Monica.
Joacim Bergström från Kopparnäs i Norrfjärden var 26 år när han 1991 fick en företagside.
- Innebandy var på modet, men jag ansåg att klubborna var primitiva och outvecklade. Vi tog fram ett nytt åttakantigt skaft till klubborna. Det gav ett bättre grepp. Vi gjorde en prototyp i trä för visning och demonstration. En lokal sporthandlare i Piteå tände på iden. Med hans kontakter kunde vi placera den nya produkten i sortimentet hos den rikstäckande kedjan Team Sportia.
- Jag hade inga egna pengar till satsningen, och gick därför till bankerna. En kvinna vid SE-banken i Piteå var den enda som trodde på oss. Vi lånade en miljon till start- och utvecklingskapitalet, säger Joacim Bergström.
- Jag var inte rädd. Vi hade ju sålt in hela årsproduktionen. Klubban gjorde succe och vi sålde för nästan en miljon första året. Sedan dess dubblade vi årsomsättningen varje år under 90-talet, berättar Joacim Bergström.
- Vi hade turen att pricka in både boomen för innebandy och behovet av materialutveckling, säger han.
Lyft till ny nivå
Företaget fortsatte att utveckla nya produkter, nya modeller och nya egenskaper varje år. Konkurrenterna gjorde allt för att sätta käppar i hjulet, men Gateway med sitt varumärke Canadien sålde bra och lyfte branschen till en ny nivå. Det resulterade i tekniska förbättringar som koniska skaft av kolfiber, ovala skaft, lägre vikt, kontrollerad svikt samt flera nyheter och förbättringar i klubbladen och nya egenskaper som hjälpt till att utveckla sporten för både män och kvinnor.Den senaste produkten är en ny sorts matchboll för innebandy, precision, som går snabbare, rakare och håller bättre än traditionella bollar.
Officiell VM-boll
- Vi fick inspiration av golfbollar och skapade bland annat bättre aerodynamik. Det är otroligt svårt att tillverka de nya bollarna, men vi lyckades tillsammans med vår tillverkare i Skellefteå. Konkurrenterna har misslyckats med att kopiera oss. Bollen säljs på ett nytt sätt och med hjälp av en särskild sajt på internet. Hittills har vi sålt en miljon bollar och vår matchboll är officiell VM-boll.Företaget äger sex olika patent och ett stort antal mönsterskydd. I dag skapas också kläder för innebandy i Piteå, inte minst med produktchefen, Mattias Eklund, som drivande. Via en lokal reklambyrå, Helikopter, tas logotyper, dekaler och annonskampanjer fram.
Sverige och Finland är de stora länderna inom innebandy med Schweiz och Tjeckien som närmaste utmanare. Nu väntar också utvecklingen i Östeuropa och Baltikum. Även Asien är intressant. Marknaden ökar.
- Jag började 1996 innan ombildningen. Vi nådde en försäljningstopp på 23 miljoner kronor av egna krafter, eftersom vi även svarade för export, lager och distribution. Nu är vi koncentrerade på Sverige. Konkurrensen är hård, men vi har breddat sortimentet och kan i år öka försäljningen igen, säger Monica Larsson.
Alla i företaget bidrar
Säljorganisationen utnyttjas till att föra in fler produkter. Alla typer av stavar i komposit för gång, trekking och skidåkning breddar sortimentet, matchdräkter, utrustningar, väskor och kläder för innebandy är ett stort område och nu säljs också Björn Dählies skidkläder och skidutrustning via Gateway på den svenska marknaden. Pia Hägglund och Minica Malm svarar för kundservice och är också säljare. Stefan Gustafsson är resande säljare på heltid.- Alla i företaget bidrar till utvecklingen. Det finns alltid något att förbättra, och det driver på. Utan personalens kunskap och engagemang hade företaget inte blivit så framgångsrikt. Det är tack vare alla anställda som vi utvecklas så bra. Vi är ett starkt lag, säger Joacim Bergström.