Inget rekordår i blåbärsskogen

Tillgången på blåbär ser hyfsad ut, men något nytt rekordår lär det inte bli. Det säger bäruppköparen Leif Ögren, Roknäs, som därmed ifrågasätter Lantbruksuniversitetets (SLU) prognos.

Nu växer blåbären så det knakar i skogen. Men försök att ha is i magen och vänta ytterligare två veckor, så hinner bären svälla och mogna färdigt. Då blir de mer lättplockade, större och tyngre och innehåller mer av de åtråvärda antioxidanterna!

Nu växer blåbären så det knakar i skogen. Men försök att ha is i magen och vänta ytterligare två veckor, så hinner bären svälla och mogna färdigt. Då blir de mer lättplockade, större och tyngre och innehåller mer av de åtråvärda antioxidanterna!

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-07-29 06:00
Enligt SLU:s bärprognos från början av juli ska bärplockarna i Norrland kunna se fram emot "ett nytt rekordår", medan bärtillgången i Svealand och Götaland däremot ser ut att bli mycket dålig. Prognoserna bygger på den landsomfattande Riksskogstaxeringen och de skogliga försöksparkerna. Preliminärt beräknas den årliga produktionen av svenska blåbär uppgå till omkring 300 miljoner kilo.
- SLU var helt ute i fjol när de sade att det skulle bli hur mycket bär som helst, man talade om en rekordartad blåbärsskörd i norra Sverige. Men det blev nästan ingenting i Västerbotten, det var bara i Norrbotten som det blev ett normalår. Tendensen är densamma i år, men troligen blir skörden bättre än i fjol i Västerbotten, då resultatet blev katastrofalt dåligt där, säger Leif Ögren, Fobi Partner AB, som har avtal med viseringsplockare från Thailand, Kina och Ukraina för plockning i Västerbotten, Pitebygden, Älvsbyn och längre inåt landet.
500 kineser
Bland annat kommer cirka 500 kinesiska plockare till Västerbotten, men det är ett annat företag än Fobi Partner som har hand om dem. Eventuellt kan även Leif Ögren komma att använda sig av kinesiska plockare i år (förra året hade han en mindre trupp kinesiska plockare som testgrupp i Öjebyn), beroende på tillgången på bär i Västerbotten.
I Älvsbyn och norr därom kommer det att finnas sammanlagt omkring 300 thailändare.
- Jag har lagt thailändarna där för att det är lite bättre "blåbärsland" däruppe. Vi vill att de ska vara så nära de riktigt goda blåbärsmarkerna som möjligt för att det ska gå ihop ekonomiskt för dem. De har ju större omkostnader för att komma hit jämfört med till exempel ukrainarna och måste få lite bättre förutsättningar.
- Jag känner att jag har en skyldighet att se till att det går bra för alla plockare som är här, tillägger Ögren, som har 27 år i branschen.
Ekonomiskt beroende
Till detta kommer några hundra ukrainare, vilket innebär en halvering jämfört med tidigare år. Och Leif Ögren förmodar att det blir ytterligare en halvering nästa år. Något som hänger samman med att människor i de forna öststaterna har fått bättre levnadsstandard och inte är lika ekonomiskt beroende av att resa till exempelvis Sverige och plocka skogens bär.
- För 10-15 år sedan hade vi uteslutande polska bärplockare, nu har vi inga polacker och även ukrainarna är alltså på väg ut.
Då får man förlita sig på thailändare och kineser. Men Leif Ögren är orolig över de accelererande bränslepriserna; om omkostnaderna fortsätter att stiga så kanske thailändarna så småningom når en smärtgräns där det inte längre är mödan värt att slita i de svenska skogarna.
Till Piteå kommer bara ett 50-tal plockare, huvudsakligen ukrainare, som Fobi Partner har kontrakterat. Piteå är inte optimalt när det gäller blåbär, förklarar Ögren. Blåbärsskogarna kring Älvsbyn och uppåt ger rikare skördar av de blåsvarta, nyttiga bären, som är fullproppade med åtråvärda antioxidanter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om