Inget kulturbidrag till kulturförening

När kulturföreningen Pitemålsakademin sökte bidrag hos kultur och fritid för att dokumentera språket med bland annat film blev det blankt nej.

BERÄTTADE. Gunnar Lindfors från Pålberget drog anekdoter på Pitebondska.

BERÄTTADE. Gunnar Lindfors från Pålberget drog anekdoter på Pitebondska.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-02-17 15:42

– Kultur och fritid i Piteå kommun ansåg att det hela var sponsring. Men det vi gör är att vi vårdar ett kulturarv. Tyvärr tas Pitemålet tillvara alldeles för lite, säger Daniel Engberg, vid kulturföreningen Pitemålsakademin.

Den bildades för fyra år sedan i akt och mening att verka för att Pitemålet blir kvar. Föreningen har cirka 100 medlemmar.

– Tyvärr märks det att bondskan är på tillbakagång. Jag flyttade till Stockholm under 1990-talet och när jag kom hem 2015 märkte jag stor skillnad, säger Engberg.

Engagemanget finns dock kvar. På lördagen fylldes övervåningen i Piteå museum med en på pitebondska vältalig publik där bland annat styrelseledamoten Gunnar Lindfors från Pålberget drog historier.

Och trubaduren Stefan B Andersson drog ned applåder med sin pitetolkning av Tennysons Nyårsklockan. Sången om insekten med dålig självkänsla berörde också publiken. Man ska vara stolt även om man är en Kågamoj.

Föreningen står inför ett par stora projekt. Ett är att spela in det material kultur och fritid sade nej till, men föreningen letar ändå efter någon kraft som kan ställa upp och göra de filmade intervjuerna.

En annan satsning är att uppdatera den ordbok med Pitemål som framlidne PT-medarbetaren Harald Hedqvist var med om att ta fram. Förre ägaren till Bodéns bokhandel har rättigheterna till boken och hittills har Pitemålsakademin misslyckats med att få tillstånd att uppdatera ordboken.

– Vi får ingen dialog med ägaren och det är jättesynd, säger Daniel Engberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om