Debatten om att lärarna ska städa har inte svalnat. I en insändare skriver Håkan Johansson (M) att lärarna ska få undervisa och lokalvårdarna sköta städningen. I en motion kräver han att städavtalet i skolorna ska ses över i syfte att frigöra lärarnas arbetstid.
Någon utökning av lokalvårdarnas tid är dock inte aktuellt, enligt Bo Åström, rektor för mellanstadiet vid Pitholmsskolan.
– Nej, om det ska städas mer så blir det ju kostsammare för utbildningsförvaltningen. Då blir det mindre läromedel. Det där är att plocka billiga politiska poäng. Detta har med arbetsmiljölagstiftning att göra och är ingen politisk fråga, menar han och syftar till Johanssons insändare.
Vid miljö- och tillsynsnämndens tillsyn vid skolorna i Piteå för ungefär ett år sedan, fick Pitholmsskolan påpekanden för dålig städbarhet.
– Vi hade dukar, mattor, tavlor och en massa mysmöbler bland annat. Detta samlar ju damm, säger Bo Åström.
Efter det har bristerna åtgärdats men vid en ny inspektion under hösten låg inte de skriftliga rutinerna för hur städning ska planeras och bedrivas, på rätt ställe.
– Jag hade inte lagt in det i den digitala banken, så det blev hot om vite. Nu ska allt vara klart. Allt mys är utrensat, det är jättetråkigt i klassrummet men det är rent. Och vi har ju faktiskt elever som är allergiska.
Vad anser du om debatten kring att lärarna ska städa?
– Det är viktigt att vi diskuterar vad vi ska lägga tiden på. Dels tjänstemannasidan med arbetsmiljölagstiftningen och dels skollagstiftningen som ska garantera att eleverna får den undervisning de behöver. Det är mycket plockande, särskilt efter yngre elever. Om man dessutom sätter en dammsugare i händerna på lärarna förstår jag att de har synpunkter, säger Bo Åström.
Nyligen skrev Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande, Ken Åman (S), en insändare. Han deklarerade att lärare, som lagt ner flera års studier för att undervisa, ska arbeta inom sin profession och redovisar Lärarförbundets prioriteringslista på arbetsuppgifterna:
1) Undervisning, 2) undervisningsknutet arbete, 3) sådant arbete som tar tid men inte går att välja bort, 4) annat lärararbete, 5) uppgifter som andra än lärare kan utföra.
Den sistnämnda punkten innefattar alltså städning.
Enligt Sara Lagesen, ordförande för Kommunal Piteå, vore det bra om rektorerna köpte in mer städning.
– Då får vi ju fler tjänster, säger hon.