Ingen sanering för bostäder

Gifter i marken, men halterna är låga på den del av Lövholmen som ska bli bostäder. På sågverksdelen finns däremot avgränsade områden som måste saneras.

Mikael Ferm, enhetschef för Piteå kommuns miljö- och hälsoskydd, håller med om att hela området inte är belastat av gifter, men han konstaterar samtidigt att bostadsbyggande innebär att kraven blir högre och att ärendet bevakas.?

Mikael Ferm, enhetschef för Piteå kommuns miljö- och hälsoskydd, håller med om att hela området inte är belastat av gifter, men han konstaterar samtidigt att bostadsbyggande innebär att kraven blir högre och att ärendet bevakas.?

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-06-02 22:04

Det är främst farliga dioxinföreningar som finns i marken sedan lång tid tillbaka, men uppenbarligen är halterna lägre än vad som tidigare befarats. I planprogrammet för Lövholmen står att "inom programområdet var dock föroreningsgraden lägre både avseende halt och utbredning, jämfört med den mark som behålls för sågverksamheten".

Inte hela området

Samtidigt konstateras att förändrad markanvändning som innebär att flerbostadshus samt ytor för småbåtshamn och rekreation etableras klassas som "känslig markanvändning" och då är kraven hårdare.

– Provgroparna visar att det inte finns några miljöfarliga gifthalter på det område som är planerat för bostäder, säger Anders Nordmark, vd för Stenvalls Trä.

När det gäller industriområdet där sågverket finns är situationen annorlunda.

– Vi har undersökt och avgränsat de områden som innehåller gifter. De är bundna i marken och det är först om vi börjar röra i marken eller bygger som vi i så fall måste sanera.

Nordmark säger att det handlar om 2 000-3 000 kubik som måste bort till en kostnad av ett okänt antal miljoner. Sett till den totala investeringen är saneringskostnaderna en liten del.

Högre krav

Mikael Ferm, enhetschef för Piteå kommuns miljö- och hälsoskydd, håller med om att hela området inte är belastat av miljöfarliga gifthalter, men han konstaterar samtidigt att bostadsbyggande innebär att kraven blir högre.

– Vi bevakar givetvis vad som händer och vi kan ha synpunkter när marken ska exploateras. Allt grävarbete är anmälningspliktigt.

Dioxiner är ett allvarligt organiskt miljögift och reglerna är strikta.

– Vi vet att de är stabila och inte rör sig i marken, men så fort man börjar röra i marken förändras förutsättningarna, säger Mikael Ferm.

Behövs det sanering av det område som ska bli bostäder?

– Det beror på, hela området är inte belastat. Vi håller uppsikt på ärendet. För industridelen finns det i vart fall saneringskrav, säger Mikael Ferm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om