Videon är inte längre tillgänglig
Det är möjligen överraskande påståenden, men det är Thomas Nilsson, psykolog med inriktning på spelberoende och en av grundarna till Spelinstitutet som numera är en del av Sustainable Interaction AB, som redogör för denna förändring.
– Undersökningar från mitten av 90-talet visade att 88 procent av befolkningen satsade pengar på spel, om än bara ibland. Idag visar motsvarande undersökningar att bara 55 procent spelar.
Slutsatsen blir att folk som har bekymmer med spel satsar mer än någonsin, men att det inte blivit fler individer sett över tid. Däremot tycks genomsnittsåldern sjunka bland spelmissbrukare, det gäller särskilt unga män. Thomas Nilsson uppskattar att cirka två procent (160 000 människor) har någon form av spelproblem. Av dessa har cirka 40 000 stora problem.
– Det är lite paradoxalt att antalet spelmissbrukare inte ökat med tanke på att utbudet och tillgängligheten, särskilt på nätet, ökat dramatiskt. Dessutom har reklamen för spel ökat kraftigt, särskilt från spelbolag som har licens utanför Sverige, exempelvis på Malta, säger Thomas Nilsson och fortsätter:
– Reklamen är mycket aggressivare idag. Det lockas med olika former av bonus och chansen till storvinster. Tyvärr vann spelbolagen med stöd av tryckfrihetsförordningen mot Lotteriinspektionen.
Vilka spelformer ökar mest?
– Det är framför allt nätkasino där du kan spela roulette, tärning och på automater. Båda könen lockas av detta. Dessutom är sportspel och då i synnerhet liveodds på klar uppgång. Utbudet är enormt. Däremot har pokerboomen för några år sedan klingat av en hel del.
Thomas Nilsson hoppas att utredningen om svensk spellagstiftning ska leda till förbättringar. Utredningen ska vara klar i mars 2017.
– Det sannolika och bästa är om Sverige inför ett licenssystem som liknar det som finns i Danmark och England. Då måste spelbolagen uppfylla regler och krav. Det blir bättre ordning och dessutom kan staten beskatta bolagen.
Det finns många anledningar till att människor fastnar i spelmissbruk. Inte minst blir vi lurade av vår egen hjärna. Ett problem är att det finns relativt lite hjälp att få för en spelmissbrukare.
– Från statens sida finns inget systematiskt tänkt och i kommunerna varierar hjälpmöjligheterna. Det som finns är självhjälpsgrupper, bland annat i Luleå, och Stödlinjen. Det blir lite lotteri för den som är spelberoende och behöver hjälp.
– Samtidigt ökar medvetenheten och fler förstår hur förödande spelmissbruk är, säger Thomas Nilsson.