Ingen friskvård på grund av vikariebrist

Personal inom äldreomsorgen kan inte ta ut friskvårdstimmen som alla andra kommunanställda. ”Det slår hårt mot en grupp där många är sjukskrivna,” säger Elisabeth Wiklund, hemtjänstchef.

Vikariebrist. Elisabeth Wiklund, hemtjänstchef, träffar sin personal varje morgon innan arbetet börjar. Bristen på vikarier är ett stort problem.

Vikariebrist. Elisabeth Wiklund, hemtjänstchef, träffar sin personal varje morgon innan arbetet börjar. Bristen på vikarier är ett stort problem.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2017-01-07 05:00

I takt med att kommunen dragit ner platserna på äldreboendena blir arbetet i hemtjänsten svårare. Äldre ska bo hemma så länge som möjligt. Arbetet är fysiskt tungt och det är svårare att anpassa hjälpmedel till vård i hemmen.

Som en följd av detta ökar sjukskrivningarna. Förslitning och utbrändhet är de vanligaste diagnoserna.

– Äldreomsorgens kvinnor är väldigt sjuka. Ingen friskvårdstimme slår mot den grupp som behöver det mest, säger Elisabeth Wiklund.

Personalen anser att det är dags att agera och sluta fundera.

– Ja så är det men frågan är vad man ska göra. Vi ställer frågan till de styrande och under 2017 ska vi arbeta mycket med de här frågorna. Vad är det för problem med arbetsmiljön? Hur ska vi göra och hur ska vi tillgodose friskvårdsbehovet? Ska vi ta in konsulter som tittar på arbetsplatsen? Det mesta kostar pengar och det är politikerna som fattar beslut.

Hon nämner exempelvis förändringen av städning som beslutats. Färre städtillfällen hos nya vårdtagare.

– Personalen ska göra samma sak men på kortare tid och det är ett stressmoment. Varje år måste vi hitta olika sätt att spara pengar på, man blir maktlös av de politiska besluten som är svåra att påverka.

På grund av att det fattas vikarier kommer det att bli svårare att få ledigt för den fasta personalen.

– Vi har mellan 250 och 350 vikarier inom socialtjänsten varje dag. Det finns för få och därför måste den fasta personalen bli bättre på att planera sin ledighet, ha längre framförhållning.

I dag gör hemtjänstpersonalen sina egna scheman. Nu håller detta på att ses över och det oroar personalen att bli av med det enda de kan påverka själva.

– Vi för diskussioner om hur vi ska jobba och hur vi ska komma tillrätta med alla problem. Då funderar vi även om vi kan göra schemaläggningen effektivare. Vi tittar på hur de gör på andra ställen i landet och på vissa orter görs schemat centralt, säger hon.

Vikariebristen kan också resultera i att planerade studiedagar ställs in för personalen. Så blev det i somras. Inte heller kan alltid planerade arrangemang som projektpengar beviljats till genomföras, just på grund av personalbrist.

– Vi har tre utbildningsdagar per år och önskemålen är många. Lyftteknik har önskats och till våren börjar vi så smått med detta.

Hon är stolt över ”sin” personal som med åren fått en förändrad yrkesroll.

– Hemtjänstpersonal behöver en otrolig kompetens.

På frågan vad hon tror behövs för att locka in fler unga i yrket svarar hon: Höjd ob-ersättning.

– De arbetar ju kvällar och helger och med högre ersättning skulle nog fler vilja arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om