Ingen ersättning för uthälld mjölk

Håkan och Birgitta Lundström i Sjulsmark får ingen ersättning för den mjölk som fått hällas ut i avloppet. Nu tvingas paret avveckla verksamheten. I början av december kommer slaktbilen.

Birgitta och Håkan Lundström är knäckta efter att under en månads tid varit avstängda från Norrmejerier. De håller på att avveckla verksamheten och inväntar slaktbilen som ska ta med sig 40 djur.

Birgitta och Håkan Lundström är knäckta efter att under en månads tid varit avstängda från Norrmejerier. De håller på att avveckla verksamheten och inväntar slaktbilen som ska ta med sig 40 djur.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2013-11-30 08:22

Videon är inte längre tillgänglig

Det livsverk som paret Lundström i Sjulsmark byggt upp under många år håller på att raseras. Sedan Norrmejerier beslutade att inte hämta mjölken från de 80 korna på gården har det gått snabbt utför.

På fredagen fick paret lite plåster på såren efter att man fått ett nytt kontrakt från Norrmejerier. Ett kontrakt som vid påskrift innebär att Norrmejerier kommer att hämta mjölken, förutsatt att man den 15 juli 2014 uppfyller kraven i betesförordningen.

– Vi skriver på för att vi är tvungna för att överleva. Vi måste få betalt för den mjölk vi producerar. Vi har skulder att betala och foder som måste köpas in för att djuren ska få mat, säger Håkan Lundström.

Håkan och Birgitta känner dock ingen större glädje över beskedet.

Fortsätter kampen

– Vi är redan krossade. Vi kan inte fortsätta en verksamhet med de kor vi har. Eftersom vi inte fått leverera någon mjölk på en månad har vi tvingats "skala ner" korna i produktion. De mjölkar alltså betydligt mindre nu än för en månad sedan. Det går lätt att få ner korna i produktion men det går inte att få upp dem igen. Ska vi fortsätta verksamheten till sommaren måste vi göra det med andra djur och dessa måste då köpas in för pengar vi inte har, säger Håkan Lundström.

Trots att paret Lundström inte kan fortsätta sin verksamhet som de ville fortsätter de kampen mot Norrmejerier.

Omöjligt att uppfylla

– Den betesförordning som finns är så gott som omöjlig att uppfylla. Ju fler kor desto mer mark måste man ha tillgång till för bete. Jag skulle nog vilja säga att vi är ett av de lantbruk som bäst efterföljt de regler som finns, säger Birgitta Lundström.

Hon är rädd för att endast ett fåtal, kanske ingen, av länets cirka 100 mjölkbönder kan uppfylla betesförordningen som den ser ut i dag.

– En bonde med 350 kor måste ha ett bete på 50 hektar, där korna ska kunna gå fritt. Det skulle aldrig fungera på gårdar med mjölkrobot. Korna kommer för långt ifrån roboten och det skulle bli för långt mellan mjölkningarna och korna skulle bli sjuka, säger hon.

Kraften är slut

Paret Lundström har i dag inga tankar om framtiden. Birgitta kan tänka sig att fortsätta verksamheten till sommaren, medan Håkan har fått nog. Han känner sig för illa behandlad för att kunna starta om på nytt.

– Jag är 61 år nu. Startar vi om verksamheten är jag 64 år innan vi är igång "på riktigt" igen. Det tar tre år att få igång en väl fungerande verksamhet och jag känner inte att jag orkar med det. Det som hänt den senaste månaden har tagit all min kraft. Jag är helt slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om