Inga glada laxar i Tornedalen

En mystisk sjukdom dödar laxen i Torne älv där experterna står svarslösa om orsaken och fiskare är djupt oroade. I Piteå och Lule älv har det dock inte rapporterats om någon fiskdöd.

En glad lax har dragit upp en frisk lax. Piteälven har inte drabbats av den fiskdöd som drabbat Torneälven.

En glad lax har dragit upp en frisk lax. Piteälven har inte drabbats av den fiskdöd som drabbat Torneälven.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-07-20 08:21

Torne älv är på grund av den inte är utbyggd laxrik där det varje år går det upp cirka100 000 lax till lekplatserna. Siffran kan jämföras med Pite älv där enbart går upp något tusental och de tar sig enbart till Sikfors där en icke fungerande laxtrappa stoppar resan.

Nu har folk rapporterat om döda laxar med böldliknande sår i Torneälven. Leif Taavola bor i Juoksengi norr om Övertorneå och har fiskat i älven sedan 1960-talet.

– Om fem sex år kanske vi inte har någon lax i älven, säger han till TT.

Rutten stank

I fjol flöt mängder av döda laxar upp på stränderna längs flera norrlandsälvar, i år har enbart Torne älv drabbats. Taavola berättar om oroliga fiskare som inte tycker att myndigheterna tar problemet på allvar, och Fredrik Nordwall, avdelningschef för enheten biologisk mångfald på havs och vattenmyndigheten, kan inte ange orsaken till utbrottet.

– Det skickades provar förra året till SVA (veterinärmedicinska anstalten) men det gick inte att utröna orsaken annat att det handlade om en slags svamp som försvagar fisken. Det fanns inte någon bakteriell påverkan, säger han.

Stefan Stridsman vid Länsstyrelsen säger att de rapporter om fiskdöd som lämnats in är unika för Torneälven.

– Vi har inte fått någon rapport från Piteälven men vi ska komma ihåg att beståndet av lax är betydligt högre i Torneälven. I Piteå går det upp maximalt tusen lax vilket gör att det är svårt att se någon, säger han.

Frågan är om odlad lax som sätts ut i älvarna sprider någon smitta till den vilda laxen?

– Det finns inga belägg för det. Den odlade laxen övervakas mycket noggrant, svarar Nordwall på det.

Elektronisk räkning

Vid laxtrappan i Sikfors har Vattenfall i och för sig en elektronisk räkning av fisk. Där finns möjlighet att upptäcka om den har någon sjukdom, men några sådana rapporter har inte länsstyrelsen fått.

Stridsman och Nordwall tror inte att den sjukdom som drabbat laxen påverkar beståndet på sikt.

– Det är först om ett par år då laxungarna vandrar ut från älven som vi kan se om antalet minskat, säger Stridsman, som följer utvecklingen.

– Det som händer nu är att vi kommer att ta vävnad från död fisk och skicka prover till SVA där vi räknar med att få någon analys under september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om