Informativ resa i hiv/aids-historien

För andra året i rad firas Pite älv pride. I Piteå inleddes firandet med föreläsningar och fillmvisningar på Bio 3:an i samband med World Aids Day.

Information. Jimmy Stenman, ordförande för RFSL Pite älvdal, berättade om festivalprogrammet.

Information. Jimmy Stenman, ordförande för RFSL Pite älvdal, berättade om festivalprogrammet.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2016-12-01 18:07

Finalen av Sveriges längsta Pridefestival inleddes på torsdagen i Piteå. Festivalen som inleddes i Arjeplog i oktober med en föreläsningsdag för att sedan fortsätta med föreläsningar i Arvidsjaur och Älvsbyn. Huvudarrangör är RFSL Pite älvdal och temat för i år är utsatthet något som på oliks sätt genomsyrar festivalen. Bland annat genom filmen Den längsta resan är inåt, som är ett porträtt av författaren Steve Sjöquist som levt med HIV sedan 1987.

På stadshotellet visas också en fotoutställning på temat och Magnus Borg håller en föreläsning under rubriken: Min resa i utanförskap.

Den stora finalen blir kanske ändå Prideparaden som går av stapeln på lördag, med start 11.30 från stadshuset.

Först ut i raden av föreläsare var smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som föreläste om de medicinska delarna som omgärdar hiv och aids.

Det blev en informativ resa med start i 20-talet, när sjukdomen upptäcktes/startade, till 70-talet när den tog fart, till 80-talet, när hiv-viruset hittas och när aids beskrivs för första gången.

1986 konstateras det första hiv-fallet i Norrbotten och tio år senare introduceras de första riktigt bra bromsmedicinerna.

Anders Nystedt beskriver hur kunskapen om sjukdomen ökat enormt från 80-talet, då man av rädsla för att bli smittad, torkade tårar med handskar, som Jonas Gardell, beskriver i sin tv-serie.

– Att få hiv innebär ett livslångt bärarskap, men dagens bromsmediciner är så effektiva att man kan leva tills man dör – av annat, sade Anders Nystedt som påminde om att kramar, pussar och vanligt kontakter inte smittar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om