Förra veckan skrev PT om det ansträngda läget som lett till så kallat stabsläge på bland annat akuten i Sunderbyn och på vårdavdelningarna är det många som ligger inlagda.
– Det strömmar till patienter hela tiden. Det är ett liknande läge som i Sunderbyn, men vi hjälps åt och patienter som blir svårt sjuka hamnar i Sunderbyn, säger Sofie Altenburg, verksamhetschef på medicinkliniken vid Piteå älvdals sjukhus.
På Sunderby sjukhus har ett 25-tal patienter varit inlagda varje dag under mellandagarna och trycket är fortsatt hårt.
– En orsak är att färre vaccinerat sig i år. Det leder till ett större tryck på sjukvården och onödigt många inläggningar när folk i riskgrupperna blir allvarligt sjuka eller rent av dör helt i onödan, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
Varför har färre vaccinerat sig?
– Kanske beroende på att vaccinet som togs mot svininfluensan för ett par år sedan i vissa fall gav biverkningar i form av narkolepsi. Men det virus som sprids nu, H3N2, är en efterföljare av Hongkonginfluensan och det finns inga risker med att ta vaccin mot denna variant. Jag tror också att sjukvården måste bli bättre på att övertyga patienterna om vikten av att vaccinera sig.
Vilka behöver ta vaccin?
– I första hand riskgrupper som äldre och multisjuka, men det finns en annan aspekt också. Om barnbarnet som inte är vaccinerad smittar gamla mormor så kan det få svåra konsekvenser, säger Anders Nystedt.
Vaccinet innebär inte alltid ett fullgott skydd. Men enligt Nystedt blir bara hälften så många sjuka i en vaccinerad grupp jämfört med den grupp som inte är vaccinerad.
Hur smittsamt är H3N2?
– Mycket smittsamt. Det tar ju sig över hela jordklotet, men mottagligheten hos den enskilde varierar. Alla blir inte sjuka och en del drabbas inte så hårt, men för de flesta som insjuknar är det en rejäl smäll i några dagar. Vila, vätska och febernedsättande hemmavid brukar hjälpa, säger Anders Nystedt.
Bara de som blir svårt sjuka tas emot på sjukhusen och vården vädjar till allmänheten att inte uppsöka akuten i onödan.
– Patienter som inte är i akut behov av vård ska ta kontakt med sin hälsocentral, säger Peter Andersson, verksamhetschef Ivak vid sjukhuset i Piteå.
Trots detta är behovet av inläggning stort och det har satt fingret på ett annat problem.
– Vi har minst sängplatser i hela Europa, fyra gånger så få som i Tyskland. Det måste vi göra något åt, säger Anders Nystedt.