- Det är mer än en halvering av infektionsfallen jämfört med tidigare år. En infekterad patient kostar samhället omkring 400 000 kronor och den drabbade utsätts för svårt lidande. Men att helt få bort infektioner inom vården är nog en utopi, säger ortopeden Tomas Isaksson.
23 förändringar
Isaksson ingår i sjukhusets grupp på sju personer som deltar i projektet Vriss - vårdrelaterade infektioner ska stoppas. På bara ett år har det skett stora förbättringar av kvaliteten på Piteå älvdals sjukhus och Vriss-teamet har systematiskt upparbetat rutiner och mätmetoder inom hela vårdkedjan.- Stickprov runt om i landet har visat att bara cirka 30 procent av sjukhuspersonalen följer hygienrutinerna fullt ut. Det här är inget som vi kommit på själva, initiativet kommer från organisationen Sveriges kommuner och landsting. Vi anmälde vårt intresse eftersom det gynnar vår klinik och våra patienter, berättar Tomas Isaksson.
Projektet har inneburit 23 större eller mindre förändringar för sjukhusets personal. Det mesta är enkla saker - som att inte bära privata eller långärmade kläder, ta av sig klockor och ringar samt tvätta sina händer i sprit innan man tar kontakt med en ny patient.
- Vi gör det här för patienternas skull, de är hela tiden i fokus, säger Ingrid Lindberg, sjuksköterska och medlem i projektgruppen.
Stenhårt
Teamet har drivit kvalitetsfrågorna stenhårt och indirekt har 150-200 anställda och cirka 600 patienter berörts.- Det låg helt rätt i tiden att hoppa på Vriss-projektet. Vi passar perfekt in i målgruppen och allt började i samband med att vi byggde om operationsavdelningen, säger Tomas Isaksson.
Den 16 april åker Piteås Vriss-grupp till Spanien och Barcelona för att delta i en internationell patientsäkerhetskonferens med representanter från ett 40-tal länder. Där kommer man att hålla föredrag och berätta hur man kan öka kvaliteten och säkerheten inom vården.
- Jag tror att vi blev utvalda eftersom vi tagit med hela vårdkedjan. Alla på sjukhuset är med och det är nyckeln till framgång, säger ortopeden
Tomas Isaksson.