Ilska över hot om lönefrysning
Ilskan och besvikelsen är stor bland Vårdförbundets medlemmar på Piteå älvdals sjukhus efter arbetsgivarens hot om att säga upp gällande löneavtal.- De skulle aldrig våga ge sig på läkarnas löner, säger barnmorskan Gudrun Berglund.
Barnmorskorna Gudrun Berglund och Elisabeth Marklund på Piteå älvdals sjukhus sågar lönefrysningen som arbetsgivaren planerar för Vårdförbundet. "De skulle aldrig våga röra läkarnas löner", menar Berglund.
Foto: Sanna Eriksson
"Krisens effekter blir särskilt kännbara under 2011 med underskott på mellan 10 och 18 miljarder kronor. Alla parter måste visa samhällsansvar när nya löner för en miljon kommun- och landstingsanställda snart ska förhandlas fram", skriver gruppledarna med SKL:s ordförande Anders Knape (M) i spetsen.
Efter strejken
Vårdförbundets medlemmar har redan ett gällande löneavtal som tecknades i samband med strejken våren 2008. Det ger bland andra sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker en löneökning med två procent under år 2010.
Detta avtal funderar SKL på att säga upp innan årsskiftet.
"När det ingicks var det ingen som kunde ana den ekonomiska krisen. Som seriösa arbetsgivare ställer vi oss därför frågan om sjuksköterskeavtalet ska sägas upp. Vi kommer att använda de närmaste månaderna för att noga analysera detta", skriver SKL på DN Debatt.
Krigshandling
Vårdförbundet centralt ser Sveriges kommuner och landstings agerande som en krigshandling.
- Genom denna provokation skapas en stor osäkerhet hos en mycket viktig grupp i vården, samtidigt som man ställer ökade krav. SKL visar på en stor brist på insikt, vilket är mycket oroande. Inte bara för Vårdförbundets medlemmar, utan för medborgarna i allmänhet, säger Vårdförbundets förbundsordförande Anna-Karin Eklund.
På Piteå älvdals sjukhus är stämningen dämpad när arbetsgivarens planer kommer på tal. Barnmorskorna Gudrun Berglund och Elisabeth Marklund på kvinnokliniken är två av de berörda.
- Jag trodde det var ett skämt när jag hörde talas om det. Man har ju läst om företag som har sänkt lönerna för att kunna behålla sina anställda, men i vårt fall handlar det ju inte om något sådant, säger Elisabeth Marklund.
Arga och besvikna
Kollegorna är arga och besvikna och ställer sig frågande till varför bara Vårdförbundets medlemmar ser ut att drabbas av en lönefrysning.
- Vården består av många arbetstagarorganisationer och det är osolidariskt om bara vi drabbas. Men SKL skulle väl aldrig våga hålla ner läkarnas löner, säger Gudrun Berglund.
Hon är övertygad om att Vårdförbundet blir styvmoderligt behandlat eftersom medlemmarna till största delen är kvinnor.
- Det här är snudd på ett jämställdhetsproblem och att vi är kvinnor gör SKL:s beslut lättare. Jag har precis varit på en jämställdhetsutbildning och löneskillnaderna mellan män och kvinnor har inte blivit mindre sedan 1991. I många fall finns det nog en syn på att kvinnor ska ha lägre löner, säger Berglund.
"Dålig lön"
Det nu gällande löneavtalet är barnmorskorna långt ifrån nöjda med och arbetsgivarens hot gör inte saken bättre.
- Vi har en dålig lön från början, men har lyckats spotta upp den med hjälp av två strejker. Vi är inte alls nöjda med det nuvarande löneavtalet och nu börjar det naggas på det lilla vi fått. Det är ju inte så att maten är billigare för oss än för andra yrkesgrupper, säger Elisabeth Marklund.
Hon tror att medlemmarnas lojalitet är anledningen till att just Vårdförbundet drabbas av en lönefrysning.
- Vi är inte så stridsvilliga och försöker in i det längsta att få verksamheten att fungera, säger Marklund.
I stället för att säga upp Vårdförbundets löneavtal anser barnmorskorna att en rejäl översyn av hela vården borde göras.
- Först då får vi reda på vart alla pengar tar vägen och hur det blir så stora underskott hos landstinget, säger Elisabeth Marklund.
FAKTA Vårdavtalet
Den 28 maj 2008, efter sex veckors vårdstrejk, enades Vårdförbundet och arbetsgivarrepresentanten SKL om ett treårigt löneavtal. Det gav fyra procent i löneökningar första året, tre procent det andra och två procent det tredje avtalsåret 2010.
Avtalet löper till 2011-03-31. Sista året är uppsägningsbart. Inom ramen för de 3 procenten för år 2009 görs en satsning på specialistutbildade. En lägstalön för den som varit anställd minst ett år på 21 100 kr gäller under tiden 2009-03-01 till 2009-12-31.
För 2010 finns ett löneutfall på 2 procent garanterat.
Källa: SKL, Vårdförbundet
Avtalet löper till 2011-03-31. Sista året är uppsägningsbart. Inom ramen för de 3 procenten för år 2009 görs en satsning på specialistutbildade. En lägstalön för den som varit anställd minst ett år på 21 100 kr gäller under tiden 2009-03-01 till 2009-12-31.
För 2010 finns ett löneutfall på 2 procent garanterat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!