Ilska över dålig täckning

Dålig eller obefintlig täckning och samtal som bryts konstant. Pitebor runt om i kommunen vittnar om Telias dåliga mobiltelefontäckning som både skapar irritation och samtidigt upplevs som ett stort samhällsproblem.

"Sista två åren har det bliivt värre" säger Fredric Holmström, Sjulnäs, som ofta har en obefintlig täckning hemma i Sjulnäs, även på jobbet i Bergsviken är den bristfällig.

"Sista två åren har det bliivt värre" säger Fredric Holmström, Sjulnäs, som ofta har en obefintlig täckning hemma i Sjulnäs, även på jobbet i Bergsviken är den bristfällig.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2012-09-27 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

- Täckningen är helt värdelös, säger Tom Persson, Vitsand, som bor i närheten av den stora Telia-masten på toppen av Vallsberget.

Trots det har han stora problem med att ringa eller skicka sms med sin mobiltelefon, både inne i huset och ute på gården.

- Vi flyttade hit 96 och det var väl då man började ringa med mobiltelefoner och då funkade det helt okej, men sedan två-tre år tillbaka har det blivit sämre och det fortsätter att bli sämre, säger Tom Persson.

Han var nyligen i kontakt med Telia och fick då beskedet att manuellt försöka gå över till 2G istället, detta eftersom 3G-nätet var överbelastat på grund av övergången till 4G-nät.

- Men om man från början inte kan leverera en tjänst, varför bygger man då ut så att det blir ännu sämre, säger Tom Persson som också ifrågasätter varför man då som kund ska betala fullt pris.

"Bryts hela tiden"
Det var för knappt två veckor sedan som PT skrev om den dåliga mobiltäckningen på Furulund.

Efter reportaget hörde mängder av läsare av sig och vittnade om stora problem på en rad andra ställen runt om i kommunen: I Bergsviken, Vitsand, Svensbyn, Sjulnäs, Annelund, Svedjan/Hortlax, Högsböle/Småskärsudden, Munksund, Harrbäcken och Jävre.

- Det är otroligt dåligt överallt här, säger Raine Kemi, som bor med familjen i Högsböleskiftet/Småskärsudden.

Han berättar att samtal bryts hela tiden. Under sommaren, då intilliggande Pite Havsbad fylls av turister, blir täckningen om möjligt ännu sämre.

I kontakterna med Telia har familjen dock fått beskedet att inga åtgärder ska göras.

- Ska det vara så här så får vi flytta tillbaka in till stan igen, säger Raine Kemi, vars barn också tröttnat på att inte kunna ta sig ut på internet.

"Allt sämre"
Även Fredric Holmström, Sjulnäs, upplever att mobiltäckningen blivit allt sämre de senaste två åren. Han och sambons mobiler pendlar konstant mellan "Ingen service" till "full täckning" - ska man ringa får man ofta vänta.

Han menar att ett vanligt mobiltelefonsamtal för honom betyder en-tre återuppringningar, en tredjedel av samtal kommer i form av sms där det står att någon försökt nå honom, men inte lyckats.

- Smarta mobiltelefoner och mobila tjänster i all ära, men faktum är ju att det knappt går att ringa längre med en mobiltelefon. Jag tycker inte längre att man får vad man betalar för, säger Fredric Holmström som menar att det dessutom blir dubbelt så dyrt eftersom man hela tiden måste ringa tillbaka till människor - då läggs uppkopplingsavgiften på igen.

Han menar att mardrömmen är att hamna i en lång telefonkö till en myndighet, när samtalet riskerar att brytas när som helst. Den dåliga täckningen blir också en samhällsfara om en olycka inträffar och man försöker ringa efter ambulans utan att lyckas.

- Jag tycker att det är dåligt, jag är beroende av min mobil och jag har köpt den av Telia, säger Holmström som påpekar att Telia i dag vill att kunderna ska säga upp sina fasta abonnemang (vilket han och sambon gjort) och även faktiskt säljer smartphones som man vet belastar 3G-nätet.

Holmström har nu dragit igång en facebookgrupp som protesterar mot den dåliga täckningen - "Det går ju knappt at ringa längre..." (jo, det ska vara en felstavning) har redan drygt 1 200 sympatisörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om