Kultur- och fritidsnämnden har genomfört en jämställdhetsanalys inom Piteås föreningar. Av de cirka 350 föreningar som ombads svara var det 187 som lämnade svar som kunde användas. Bland de som svarade återfinns 50 idrottsföreningar, 7 handikappföreningar, 8 fiskeföreningar, 29 kulturföreningar, 15 religiösa föreningar, 38 landsbygdsföreningar, 6 nykterhetsföreningar, 2 politiska föreningar, 10 studieförbund, en scoutförening och 21 övriga föreningar.
Hur ser styrelsesammansättningarna ut utifrån jämställdhet, var frågeställningen, som mejlades ut. Svaren har sedan delats upp på ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör och i vissa fall också ledamot, suppleant och revisor.
Fiskeföreningar minst jämställda
I vissa fall är analysen nedslående läsning ur jämställdhetssynpunkt. Idrottsföreningarna är inte sämst men hamnar på en åttonde plats av tio föreningskategorier. Ännu sämre på jämställdhet är nykterhetsföreningar och fiskeföreningar.
I sitt jämställdhetsmål skriver Riksidrottsförbundet: ”Kvinnor och män har lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ. Det innebär att på alla beslutande och rådgivande nivåer bör kvinnor och män vara representerade med minst 40 procent. På högre befattningar inom idrottsrörelsen bör målet vara detsamma. Då tas både kvinnors och mäns kunskaper, erfarenheter och värderingar tillvara och får påverka kvinnors och mäns idrott.”
Få kvinnliga ordföranden
Detta mål är det bara 14 av 50 idrottsföreningar som når upp till.
Tittar man närmare på de olika styrelseposterna finns här stora skillnader. Det framgår att: "...rollen som ordförande innehas av 76 % män och 24 % kvinnor. Även en stor skillnad på rollen som vice ordförande råder då den posten innehas av 80 % män och 20 % kvinnor. En stor del av de formella kontakterna sker då via män, vilket kan bidra till att kvinnors möjlighet till makt och inflytande kan begränsas."
Ingår i verksamhetsplanen
Mest jämställda är de religiösa föreningarna i Piteå där styrelserna består av 49 procent män och 51 procent kvinnor.
Minst jämställda är fiskeföreningarna där endast 5 procent av styrelseuppdragen innehas av kvinnor och 95 procent av män.
Varför har analysen gjorts?
– Det ingår i verksamhetsplanen för 2014 att göra detta, säger Riitta Hovinen på kultur- och fritidsförvaltningen.
Vad ska materialet användas till?
– Det finns ingen uppsatt åtgärdsplan och det finns heller inga krav på att uppvisa att en förening är jämställd för att vara berättigad till bidrag, det är mer bara en beskrivning av hur verkligheten ser ut.