- Visst är det ett viktigt beslut, men inte livsavgörande. Det viktigaste är inte vilket program man läser, utan att ta sig igenom hela gymnasietiden och få en examen. Sedan går det mesta att lösa på vägen.
- Ta reda på så mycket som möjligt om linjen eller linjerna du vill gå. Ställ frågor, läs i gymnasiekataloger och gör ett besök hos den skola du vill gå på.
Elisabeth råder också att lägga tid på sitt andra- och tredjehandsval.
- Det är lätt hänt att man bara fokuserar på sitt förstahandsval, och fyller i andra- och tredjehandsvalet på måfå. Kommer man då inte in på sitt förstahandsval så kan man hamna helt fel.
Hon poängterar också flera gånger att det är ditt eget val. Välj utifrån intresse och vad som passar dig, inte utifrån vad kompisarna väljer eller vad föräldrarna vill.
Populära program i år
Av de studieförberedande linjerna är teknik- och samhällsvetenskapsprogrammet fortsatt populära. Av de praktiska har bygg- och industriprogrammen många sökande. Sedan gymnasiereformen har man kunnat märka en viss ökning av de studieförberedande programmen jämfört med de praktiska, men det börjar jämna ut sig. Det finns möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet inom alla praktiska gymnasieprogram genom det individuella valet.
- Det individuella valet ger möjlighet att läsa vidare även om man går ett praktiskt program, det är viktigt att komma ihåg.
Möjligheter inom naturbruk
Elisabeth jobbar som studie- och yrkesvägledare på både på Strömbackaskolan och på Grans Naturbruksgymnasium.
Grans har tampats med ett lågt antal sökande till naturbruksprogrammet de senaste åren.
- Inom naturbruksprogrammet finns många möjligheter. Oavsett vilken inriktning man läser får man en stor biologibehörighet, och vi ger alla elever möjlighet att läsa Matematik 2. Vi ger också genom kurser i det individuella valet behörighet till polis, vilket många hundelever siktar på. Gran har också en naturvetenskaplig specialisering inom djurinriktningen, berättar Elisabeth.