I november hölls samråd med de boende på Djupviken kring planerna att efter 25 år öppna Ankarskatavägen för biltrafik. I samband med det väcktes en del kritiska röster som menade att trafiken på Ankarskatavägen blir för stark för att den ska kunna vara öppen hela tiden och att en öppning för biltrafik skulle bidra till en försämrad boendemiljö på Djupviken i form av avgaser, ökat buller och större trafikrisker.
För att Ankarskatavägen skulle kunna byggas klar och öppnas för biltrafik i år krävdes klartecken för ett bidrag från länstransportplanen. I december fick man det klartecknet och bidraget låg på två miljoner kronor. Ett ja till bidrag innebär också att kommunen skjuter till motsvarande summa, något som formellt ska beslutas av kommunfullmäktige inom kort. (Hade bidraget uteblivit i år hade man fått lämna in en ny ansökan, vilket hade skjutit fram öppningen av vägen minst ett år).
I och med att finansieringen blev klar satte projektering igång, vilken nu pågår för fullt.
Joakim Lundberg, projektledare, säger att man hunnit långt i projekteringen och att man beräknas vara klara med förfrågningsunderlaget inom två veckor.
– Sedan ska det räknas på jobben och så småningom får inköpsavdelningen på kommunen utvärdera de anbud som kommer in.
Joakim Lundberg förklarar att därefter ska entreprenören godkännas av politiken och när det är klart kan spaden sättas i jorden, något som beräknas ske i mitten av maj.
Vad tar man itu med då?
– Det är etapp två av ombyggnaden av Ankarskatavägen som ska göras, vilken innehåller samma åtgärder som etapp ett. Det blir att fortsätta göra kantstensavskiljd gång- och cykelväg, sätta ny belysning, göra nya busshållplatser och upphöjda korsningar.
Den sista september ska allt vara klart och då ska biltrafiken kunna släppas på.
Frågan om Ankarskatavägen har pågått i många år. Hur känns det att det snart är klart?
– Det känns fantastiskt bra. Det som är extra roligt är att vi fått så mycket positiv respons på det som redan byggts.