I grÀset lurar sommarfarorna

VARNING. Obehagliga fÀstingar, matförgiftning, farliga UV-strÄlar och solsting. Sommaren kan bli en riktig plÄga om du inte ser upp. PT listar de nio största farorna och berÀttar hur du kan skydda dig.

PiteÄ2007-07-24 00:00
Vet du att det bara tar 20 minuter för bakterierna i maten att fördubblas vid en temperatur pÄ 37 grader?

Med festivaler som PiteÄ dansar och ler, LuleÄkalaset och sÀkerligen ett antal grillfester hemma pÄ gÄrden sÄ kan det vara bra att veta hur du skyddar dig mot en av sommarns största faror - matförgiftning.

RötmÄnaden har startat och pÄgÄr en mÄnad framÄt och enligt Smittskyddsinstitutet drabbas cirka en halv miljon svenskar varje Är av matförgiftning. Bara ett fÄtal fall anmÀls dock till sjukvÄrden.

Förra Äret anmÀlde 251 personer att de drabbas av nÄgon form av livsmedelsburen infektion i Norrbotten. Vanligast var salmonella och campylobacterinfektion (pÄ grund av förorenat livsmedel).

Karolinska Institutets experter menar att bakterierna som finns i maten dock varken trivs i mat som förvaras kylskÄpskallt eller hettas upp ordentligt. Det Àr dock inte nÄgon bra idé att lÄta den stÄ ute i vÀrmen alltför lÀnge.

Även Livsmedelsverket ger i dessa tider rĂ„d om hur man bör ta hand om maten under sommaren, frĂ„n butik till tallrik.

- Bakterier finns naturligt överallt, Àven i mat. Under rötmÄnaden förstörs maten lÀtt, eftersom luften Àr varm och fuktig och de flesta bakterier och mögelsvampar trivs som bÀst, sÀger Marianne Boysen, enhetschef för mikrobiologiska enheten.

TvÀtta hÀnderna

Det finns dock knep som hÄller magsjukan borta:

- TĂ€nk pĂ„ att tvĂ€tta hĂ€nderna innan du lagar mat eller ska Ă€ta. HĂ„ll maten kall, lĂ„t den inte stĂ„ framme lĂ€ngre Ă€n nödvĂ€ndigt. Ta inte fram mer Ă€n vad som gĂ„r Ă„t. Blir det Ă€ndĂ„ mat över som ska sparas mĂ„ste den kylas ner snabbt, gĂ€rna i ett kallt vattenbad, sĂ€ger Marianne Boysen.



SOMMARENS NIO VÄRSTA FAROR



e Alkohol

MÀn bör inte konsumera mer Àn 24 gram alkohol per dag och kvinnor inte mer Àn 12 gram. Ta Ätminstone tvÄ alkoholfria dagar i veckan.

e GrÀspollen

HÀr hjÀlper apotekets receptfria nÀssprayer med kortison.

e BĂ€rallergi

Kan ge nÀsselutslag, men mycket sÀllan med farliga reaktioner som resultat. BÀr som kokas ger dock inte lÀngre upphov till allergiska besvÀr.

e FĂ€stingar

Finns numera bÄde i VÀsterbotten och Norrbotten, det gÀller alltsÄ att vara vaksam. En fÀsting som satt sig fast ska bort sÄ fort som möjligt. Undvik att gÄ barbent i högt grÀs. Vaccinera dig om du ska vistas lÀnge i ett omrÄde med mycket fÀstingar.

e Ormbett

Blir du biten av en orm: Bege dig genast till sjukhus för kontroll av vÀtskebalans och blodtryck, antiserum och stelkrampsspruta. Ormens bett kan ge svullnad och pÄverka allmÀntillstÄndet. Kan Àven ge svÄrare reaktioner med hjÀrtproblem och chockreaktioner.

e Getingstick

Kan ge allergiska reaktioner. Fem- tio procent av dessa ger en kraftigare reaktion med andningssvÄrigheter och blodtrycksfall. Vid en kraftig reaktion Àr det viktigt att söka akutvÄrd.

e Alger

Man bör alltid undvika att fÄ i sig vatten med kraftig algblomning. De flesta Àr ofarliga, men vissa kan bilda starka gifter som gör dem farliga för mÀnniskor och djur.

e Solsting

För att undvika solsting bör man ocksÄ undvika badstranden mellan klockan elva och tre pÄ eftermiddagen. HÄll dig i skuggan, ha nÄgonting pÄ huvudet och drick mycket. Den som drabbas av en rejÀl vÀrmerubbning bör ta sig till sjukhus.

e Matförgiftning

KĂ€lla: Karolinska institutet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om