Husföretag samverkar kring energisnåla hus

Sedan 2011 deltar fem trähusföretagare i Norrbotten i en skräddarsydd utbildning som går ut på att bygga energismarta hus vid Lusthusbacken i Piteå.– Vi har tagit detta med ett bygga energisnålt ett steg längre,säger Håkan Björkman vid Villa Varm i Altersbruk.

PITEÅ2013-09-20 06:01

Utbildningen som ingår projektet "Lågan" (låg energianvändning),är resultat av samverkan mellan kommunerna Piteå,Boden,Gälivare, samt LKAB.

– Idén är att stödja en affärsutveckling som syftar till att bygga energsnålt i stadsnära områden, säger projektledaren Christer André vid IUC Norrbotten.

Han har fått fem småhustillverkare att samverka kring att bygga varsitt energismart hus i området Lusthusbacken vid Furunäset i Piteå. Företagen är Glommersträskhus, Stenbackens Trä i Hortlax, Villa Varm i Altersbruk,Vittjärvshus i Boden, samt Englunds hus i Kalix. Husen ska utvändigt se exakta likadana ut, annars skräddarsys de enligt kundernas önskemål.

Bygger energisnålt

I projektet har företagen gemensamt tänkt till hur man bygger energisnåla "passivhus".Det är enligt uppslagsboken en smart och energisnål byggnad med en speciell byggnadsteknik med minimal energianvändning jämfört med traditionella hus. Kravet i projektet har varit att husen inte får förbruka mer än 58 kilowatt per kvadratmeter och år.

– Vi har byggt energisnålt i 30 år. Men här går vi ett steg längre, säger Villa Varms vd Håkan Björkman i Altersbruk.

Husen är på 160 kvadratmeter och är ritade av arkitekthuset Monarken, ännu inte prissatta.

– Det räknar vi på nu. De får ett gemensamt grundpris, sedan kommer det att variera beroende på vad kunderna gör för tillval, säger Rickard Eriksson vid Vittjärvshus.

Rigorös planering

Sören Grönlund vid Norconsult har hjälpt småhustillverkarna med energiberäkningar och deltagarna har utbildats i energisnålt byggande av "passivhusexperten" Thomas Greindal.

– Planeringen av Lusthusbacken är rigorös, säger Håkan Björkman, som uppger att det är bestämt på vilken tomt småhusföretagens villor ska stå.

Husen får av energiskäl färre fönster emot norr och värms upp med fjärrvärme. De får trots energikraven,inte solceller, eftersom tekniken anses varför dyr, och hur energisnåla husen verkligen blir är intressant för seniorforskaren Sofia Lidelöw vid Luleå Tekniska Universitet.

Tveksamt med flerfamiljshus

– Jag har varit med i utvecklingsfasen, och nu är tanken att jag ska följa energiförbrukningen,säger hon.

Resultaten ska delges forskare och småhustillverkare.

Kommer de energismarta småhusen nästa år är det sämre ställt med planen att bygga flerfamiljshus i området. Kommunala Pitebo har sagt nej och nu försöker Piteå kommun locka andra.

– Men går inte det erbjuder vi deltagarna i projektet att bygga parhus som placeras närmare stranden, säger Hans Ruthberg vid Piteå kommuns tillväxtkontor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om