"Hur får vi råd med välfärden"

Det är svårt att säga vad som är bäst. Sänkta skatter som ger rörlighet i ekonomin, eller högt skattetryck som ger slantar till välfärden.
– Det är viktigt vad man gör med pengarna, säger Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Jesper Roine samtalar med mötets moderator Jan Jonsson och Sparbanken Nords vice vd Jan Nygren.

Jesper Roine samtalar med mötets moderator Jan Jonsson och Sparbanken Nords vice vd Jan Nygren.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2014-04-24 13:57

Torsdagsmorgon föreläste han vid ett frukostmöte vid Sparbanken Nord på temat "Hur får vi råd med välfärden" utifrån en rapport han skrivit tillsammans med Annika Sundén, chefekonom vid Sida, och Torben M Andersen, professor i nationalekonomi vid Århus universitet. Tillsammans utgör de SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) konjunkturråd med uppgift att analysera den ekonomiska situationen i Sverige och ge förslag på lösningar.

Välfärdens dilemma

Roine tog upp, vad menar vi med välfärd, vad är välfärdmodellens dilemma och hur löser vi det?

– Stödet till välfärdstaten är stort. Det går ut på att täcka de flestas behov, och har har trendmässigt ökat sedan i början av 1990-talet, sade Roine, som exempelvis pekade på att 95 procent av folket vill ha skattefinansierad äldreomsorg.

Offentlig produktion och effektivitet är till skillnad från varuproduktion svårt att mäta. Det görs inte i Sverige och ett problem är att ju rikare vi blir, ju mer efterfrågar vi offentliga tjänster.

– Nu handlar det om att hitta ett system för att finansiera spelrummet mellan betalningsvilja och efterfrågan. Hittills håller den svenska välfärdsmodellen, men bara under vissa förutsättningar.

PT frågade om hans syn på de skattesänkningar som gjorts värda cirka 50 miljarder, har det gynnat ekonomin eller är högt skattetryck att föredra?

– Generellt fungerar högskattesamhällen bättre än andra. Men vad som är viktigt är vid gör med pengarna, sade nationalekonomen.

Arbeta längre

Lösningar för att rädda välfärdstaten är höjd pensionsålder och folk måste arbeta mer.Roine kommenterade också begreppet tillväxt.

– Det finns en tendens i politiken att tillväxt löser problem men så är det inte. Tillväxt ger intäkter, men skapar också kostnader så det tar ut varandra. Politikerna måste fundera över hur man minskar gapet.

Sammanblandningen av avgifter och skatter i det ekonomiska systemet där det är inte är tydligt hur inkomsterna till socialförsäkringssystemet används är ett dilemma. Här föreslår SNS konjunkturråd (vilket retat Anders Borg) att socialförsäkringen lyfts ut ur statsbudgeten.

– Med det får vi ett transparant system där vi ser vilka pengar som går in och vilka som går ut.

Roine pekade på att ska välfärden hålla bör arbetslösheten ned, det krävs fler försäkringslösningar och ett tydligare ramverk kring de egenavgifter (exempelvis patientavgifter) som betalas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om