Med bara 48 timmars varsel spreds nyheten om att Filip Hammar och Fredrik Wikingsson skulle komma på besök. Ändå lyckades Piteå uppbåda en åtminstone halvfull biosalong när duon gjorde turnéstopp vid Bio 3:an.
"Tårtgeneralen" utspelar sig 1984. Den handlar om den lite udda figuren Hasse P, han lever ett ganska ensamt liv med perioder av för mycket drickande. När Jan Guillou, som då jobbade på ”Rekordmagasinet”, utser Köping till Sveriges tråkigaste stad väcks vreden inom Hasse P. Han bestämmer sig för att sätta Köping på kartan – genom att baka världens längsta smörgåstårta.
– Filmen handlar egentligen om polariseringen mellan landsbygden och storstäder. Jag tror alla upplever det som ett problem att hela Sverige ska rattas från en storstad. Det spelar ingen roll om det var 1985 eller om det varit i dag, när en snobb från Stockholm utser Köping till Sveriges tråkigaste stad, då är det inte konstigt att folk blir förbannade, säger Filip Hammar.
Filmen är en varm, lite vemodig och sorglig berättelse med mycket humor.
– Vi vet att det finns personer som Hasse P även här i Piteå, och i alla småstäder. Ibland kan de betraktas som lite galna, de kanske är sådana som folk snackar lite om bakom ryggen på dem. Vi tycker vi borde lyssna mer på sådana personer, det är mäktigt med folk som gör grejer, säger Fredrik Wikingsson.
2015 gjorde komikerduon dokumentären ”Filip och Fredrik presenterar: Trevligt folk”, som handlar om ett somaliskt bandylag från Borlänge.
– Det är så lätt att inte starta ett somaliskt bandylag eller inte baka världens längsta smörgåstårta. De som gör det riskerar att göra bort sig för år framöver. Vi ser det här som en hyllning till dem, säger Fredrik Wikingsson.
De är båda ödmjuka inför åtagandet att regissera långfilm, som de aldrig tidigare gjort.
– Vi vore idioter om vi förutsatte att folk skulle lägga pengar på att se det vi gör och läsa det vi har skrivit. Hela den här resan som vi gör är fantastisk. Jag blir rörd varje gång jag ser att det sitter folk i en biosalong, säger Fredrik Wikingsson.
Om det blir någon mer långfilm är ännu inte klart.
– Om vi gör en till film så kommer den sannolikt att bottna i verkliga händelser. Vi gillar det dokumentära, att filma saker som har hänt på riktigt. Sen är vi lite rastlösa också och gillar att utsätta oss för risken att det går åt helvete, säger Fredrik Wikingsson.