Det har sedan länge varit känt att Strömgården ska tömmas på nuvarande verksamhet. Istället vill kommunen bygga om till små lägenheter för främst flyktingar som fått asyl. På sikt talas det om att Strömgården ska rivas.
I nuläget har Djupviksskolans gamla gymnastiksal lanserats som ersättningslokal för föreningarna och på onsdagsmorgonen skulle en arkitektritning visas för de berörda föreningarna, men arbetsgruppen nobbade mötet.
– Innan vi går vidare med något så vill ha ett möte med politikerna, säger Börje Karlsson, ordförande för HSO (Handikappföreningarnas samarbetsorgan) som organiserar 16 föreningar med cirka 3 000 medlemmar.
Hade det inte varit bra att få se hur det är tänkt?
– Nej, det finns ingen anledning. Nu får politikerna höra av sig, säger Carina Lindegren, ordförande för demensföreningen.
LÄS OCKSÅ: Kontor blir flyktingboende
Strömgården har varit hemvist för ett flertal av handikappföreningarna sedan 1994. Helst vill de vara kvar och Djupviksskolan ses av flera inte som ett alternativ.
– Nej, det kan bli så att vi måste avveckla den verksamhet som vi har på vårt kontor uppe på HSO, detta då vi inte ser Djupviksskolan som alternativ för verksamheten beträffande kommande kostnader och tillgänglighet för våra medlemmar. Dessutom kan det vara mögel där, säger Carina Lindegren.
Något som i nuläget motsägs av Kerstin Albertsson-Bränn på kommunen fastighetskontor.
– Det finns inga indikationer om mögel och lokalen är inte utdömd. Vi kommer givetvis att undersöka det närmare om och när lokalen byggs om.
LÄS OCKSÅ: Föreningshus kan bli bostäder
I nuläget är det sista maj som gäller för utrymning av Strömgården. Så vad är då de viktigaste kraven när det gäller ersättningslokaler.
– De ska vara godtagbara utifrån de specifika behov som finns och tillgängligheten ska vara bra. Vi vill också att det är nära centrum, säger Elisabeth Eliasson, ordförande för reumatikerförbundet i Piteå.
Egentligen skulle föreningarna ha varit ute vid årsskiftet, men det är alltså uppskjutet till sista maj 2017.
– Det fick vi veta i förra veckan. Allt är så dåligt skött. Vi känner oss dissade, säger Carina Lindegren.
LÄS OCKSÅ: Stor oro hos föreningarna
Kommunchefen Ylva Sundkvist säger att föreningarna kan få hjälp och ekonomiskt stöd att hitta nya lokaler själva?
– Ja, att hjälpa till med kontakter, men ekonomibiten är inget vi känner till, säger Börje Karlsson.
Hans Nyström, demensföreningen, säger att allt bottnar i att kommunen vill få tillgång till bostäder åt flyktingar.
– De ställer grupper mot varandra. Det är en farlig väg att gå som spelar främlingsfientliga krafter i händerna.
Kritiken mot en flytt till Djupviksskolan är alltså stark, men alla är inte lika kategoriska. Däremot vill alla föreningar ha garantier bland annat när det gäller mögel, att det inte blir dyrare hyror än de nuvarande och att bussförbindelserna är godtagbara främst under dagtid.
– Det finns många frågetecken som inte är uträtade och dialogen måste bli bättre. Vi vill ha ärliga svar på våra frågor.
Flera kanslister är mer positiva till en flytt och tycker att det viktigaste är att hitta en bra lösning, men de vill vara anonyma eftersom situationen är något spänd.
– Vi vet att vi ska ut och får vi bara våra önskemål tillgodosedda så kan Djupviksskolan bli ett bra alternativ, säger en kanslist som sett arkitektritningen.
– Det ser fantastiskt bra ut. Vi får en bättre lösning för våra behov, säger en annan kanslist.
Tilläggas kan att bara sju av de 16 HSO-föreningarna hyr lokal i Strömgården.