Den skylt som finns vid det planerade bostadsområdet talar om byggstart 2012 eller 2013, men ännu så länge lyser byggkranar och huskroppar med sin frånvaro.
I Lusthusbacken planeras för fem småhus, samt fyra bostadshus med totalt 36 lägenheter. När det gäller det senare har Piteå kommun haft svårt att attrahera någon fastighetsägare att investera i området.
Till och med kommunägda Pitebo har sagt nej - och det går inte bättre med den senaste intressenten, HSB Norr i Luleå.
Går långsamt
– Vi har förhandlat sedan årsskiftet men det har gått för långsamt för att jag ska vara nöjd, säger Hans Ruthberg vid Piteå kommuns tillväxtkontor.
Området Lusthusbacken har lanserats som ett klimat och miljösmart område där det ska byggas energisnåla hus. HSB har satt kravet maximalt 75 kwh i energiåtgång per kvadrameter, för småhus är gränsvärdet 58 kwh.
– Nu väntar vi på besked från HSB, säger Hans Ruthberg, som uppger att det borde vara intressant för en fastighetsägare att investera eftersom det enligt uppgift finns ett stort intresse av att bo i området.
PT har sökt Kristoffer Björn för HSB för en kommentar.
Ändrar till parhus
Hans Ruthberg säger att nu tyder det mesta på att byggnationerna kommer igång först nästa år, om nu något fastighetsbolag nappar.
– Får vi ingen intressent byter vi plan till att bygga privata parhus ned emot stranden.
Samtidigt som Piteå kommun försöker övertala någon fastighetsägare att göra investeringen arbetar husproducenterna Stenbackens Trä, Björkmans Hus, Glommershus, Englundshus och Vittjärvshus med att ta fram de hustyper som ska lanseras på marknaden.
– De är i slutfasen och väntas komma med förslag i höst, säger Hans Ruthberg.
Klara ritningar
Håkan Björkman, vd för Björkmans hus i Altersbruk, bekräftar att ritningarna är klara för hur villorna på Lusthusbacken ska se ut.
– Arkitektfirman Monarken har ritat husen som kommer att se likadana ut där vi bygger ett på en tilldelad tomt, säger Håkan Björkman.
Han uppger att under hösten kommer Björkmans Hus att lägga ut sitt hus till försäljning. Det blir ett hus i två plan.
– Priset är inte fastställt, men det är generellt sett dyrare att bygga energisnåla hus jämfört med konventionella villor, säger Björkmans Hus vd.