- Jag kan inte se hur medborgarförslagen som lämnats in kan bryta mot tystnadsplikten. Det går inte att utläsa vilka personer eller boenden det handlar om, säger Ulla Persson (FP), med mångårig erfarenhet från socialnämnden.
Hot vanliga
Enligt Persson är det inte ovanligt att personalen inom Piteå kommun hotas med repressalier.
- Sådana signaler kommer både från skolan och omsorgen. Anställda vågar inte säga vad som helst av rädsla för att bli ifrågasatta och hotade med uttalanden som "du kanske inte passar på den här arbetsplatsen", berättar hon.
Folkpartiet menar att "grundlösa beskyllningar från socialchef, kommunalråd och omsorgschefer innebär avsevärd försämring av arbetsklimat och arbetsmiljö och skall anmälas till Arbetsmiljöverket".
- Politiken bör styra upp verksamheten gentemot tjänstemännen, säger Ulla Persson.
Fulla stöd
Fackförbundet Kommunal, som hittills varit ganska tyst i debatten, ger undersköterskorna sitt fulla stöd.
- Vi anser absolut inte att de har brutit mot tystnadsplikten. Det är verkligheten som beskrivs i medborgarförslagen, det är så det ser ut och det har vi påtalat många gånger, säger Annalena Eriksson, ordförande Kommunal Piteå.
Kommunal har vetat om att medborgarförslagen var på gång, men enligt Eriksson kan ett fackförbund inte stå bakom den typen av dokument.
- Vi har varit tydliga med att vi inte kan skicka medborgarförslag. Kommunal måste använda andra vägar för att försöka påverka politikerna, säger hon.
Kommunal tänker dock vidta åtgärder och träffa arbetsgivaren Piteå kommun.
- Vi har bokat tid med dem på fredag för att diskutera om hot och liknande saker.
PT har sökt socialchefen Mikael Lekfalk för en kommentar, men inte lyckats nå honom.