Hoppfullt ekipage till världens största tävling

17-åriga Linn Forsbäck, Öjebyn, har för andra året i rad kvalat in till Agility-SM med sin sheltie Molly. Men inte nog med det, hon ska även tävla i världens största agilitytävling för unga.

Linn Forsbäck i full karriär med sin shetland sheepdog Molly på Agility-SM 2017 i Östersund. Där tävlade hon i hoppklass och agilityklass och blev bland de 35 bästa av ett 60-tal hundar.

Linn Forsbäck i full karriär med sin shetland sheepdog Molly på Agility-SM 2017 i Östersund. Där tävlade hon i hoppklass och agilityklass och blev bland de 35 bästa av ett 60-tal hundar.

Foto: Robert Rydén Fogelberg

PITEÅ2018-06-16 05:00

Hundsporten agility växer i Sverige. För Linn Forsbäck från Öjebyn har intresset för den fartfyllda hundsporten funnits sedan hon var 10 år. Nu har hon och sheltien Molly för andra året i rad kvalat in till Agility-SM i Sundsvall som avgörs om ett par veckor. De har även blivit uttagna till att, tillsammans med åtta andra ekipage, representera Sverige i juniorlandslaget i Holland i mitten av juli där fler än 500 unga från ett 30-tal länder ska tävla. European Open Junior Agility är den största ungdomstävlingen för agility i hela världen.

– Det känns så roligt och spännande. Nu har jag fixat Mollys pass och vi ska flyga till Holland. Hon är så pass liten att hon får sitta vid mina fötter i flygplanet, säger Linn Forsbäck.

Hon berättar om hur man lyckas med agility och hur stor betydelse det har att man gör mycket tillsammans med sin hund.

– I agility handlar det om samspel, hunden får följa med på det mesta. Man får en kemi med hunden "det är vi två".

Hunden Molly tycker inte om att misslyckas, hon vill göra rätt hela tiden, förklarar Linn Forsbäck. Blir det inte rätt får Linn backa bandet för det ska hela tiden vara positiv träning och man ska belöna de små, små framstegen.

– Om vi ska träna och Molly är lite ofokuserad så går vi bara därifrån. Molly är också väldigt noga med belöningen. Har jag bara torrfoder lunkar hon på... men om jag tar fram köttbulle eller korv så blir det fart.

Man kan tro att det är många timmars träning i veckan som gäller om man ska gå långt, men enligt Linn är det viktigast med glädjen. Att hunden får lyckas.

– Vi tränar två–tre timmar i veckan, men varje pass är inte längre än en halvtimme. Hunden blir för trött annars.

Även föraren måste vara i bra form för att orka springa snabbt på en agilitybana där det handlar om viktiga sekunder.

– Jag fystränar tabata och är instruktör, sen är jag ute och springer med Molly ibland också.

För bara någon vecka sedan fick Molly titeln agilitychampion (klass 3) på en tävling i Luleå, vilket är en stor merit. För Linn sporrar det för framtiden och det råder ingen brist på planer.

– Att bli champion även i hoppklassen och få tävla i SM nästa år också, är mitt mål just nu.

Har du några tips till andra som vill testa agility?

– Prova! Börja med att anmäla dig till en kurs. Hundungdom och Brukshundklubben brukar anordna kurser. Man ska också komma ihåg att man gör det för att det ska vara roligt. Det är grejen!

Agility

Agility är en hundsport där hunden skall springa en hinderbana och forcera hindren i rätt följd och på tid. I Sverige tävlar hundarna i fem olika storleksklasser: x-small, small, medium, large och x-large. De hinder som ingår i agility är: balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord, hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Sporten går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så få fel som möjligt. Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner. Det finns två klasser, hoppklass (utan kontaktfältshinder, det vill säga balansbom, gungbräda och A-hinder) och agilityklass (alla hindertyper).

Fakta: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om