Christina Eriksson tar emot oss i butiken på Sundsgatan, en butik hon fyllt med allehanda finurliga och stundtals vackra hjälpmedel för den som har svårt att gå, är svag i händerna eller har problem med att böja sig eller nå upp. Eller förresten, problem... man behöver egentligen inte alls ha problem med nånting, de hjälpmedel som finns gör livet enklare för alla. Bara att öppna en burk eller en pet-flaska kan ju vara svårt om det sitter hårt åt.
– Och varför ska hjälpmedel vara fula och tråkiga? säger Christina Eriksson och håller upp en prickig krycka; den här roliga kryckan kan du till exempel pimpa ytterligare med en fot i någon fin färg.
Hjälp saknas
Att hjälpmedelsbutiken föddes, har förstås att göra med att landsting och kommuner i allt större omfattning hänvisar sina patienter/brukare/kunder att själva bekosta hjälpmedel. Du får till exempel köpa kryckor när du brutit benet och många gamla, som är i behov av en rullator, får en men vill gärna ha två – en ute och en inne. Det blir också svårare och svårare att få dyra hjälpmedel som elopeder och liknande.
Och på samma sätt var det med företagets huvudsakliga verksamhet, hjälpen i hemmet, där allt startade. Christina berättar:
– Jag har ju jobbat som arbetsterapeut i många, många år och det var särskilt när jag var med vid vårdplaneringar då gamla människor skulle åka hem från sjukhuset som det blev så tydligt... Ofta var de tillbaka bara några dagar senare, helt enkelt för att de inte fått den hjälp de behövde hemma.
Familjeföretag
Tack vare sin man, Roger Eriksson (som tyckte att "jamen, gör något åt det då, det fixar du"), tog hon till slut steget och startade familjeföretaget "som kan hjälpa till med allt". Själv fungerar hon som vd och verksamhetsansvarig, styr upp bokningar och personal, medan maken sköter bokföring och ekonomi och dottern Katarina Ekman initialt var "den som jobbade" hemma hos deras kunder. I dag är hon barnledig och har en vikarie, plus att företaget tar in extrapersonal då det behövs.
– På sikt hoppas vi att även Roger ska kunna jobba heltid i företaget, som gårdskarl/vaktmästare, men än så länge håller det inte ekonomiskt. Jag har i princip halverat min lön under starta eget-tiden och uppbyggnadsfasen.
Nätverk
Och apropå ekonomi, konstarerar Eriksson att kvinnors försiktighet är bra – de tar sällan för stora risker – men att de ofta får motsatt effekt hos bankerna till exempel:
– En kvinna kanske vill låna hundrartusen och kan ha problem med det, samtidigt som en man ganska lätt kan låna ett par miljoner. De utstrålar kanske olika saker, vad vet jag, men olika är det.
Själv har hon haft (och har) stort utbyte av det nätverk av kvinnliga företagare som hon är med i. Där finns nyttig erfarenhet och klokskap.