Enligt brittiska Office for national statistics går vi i genomsnitt 305 kilometer om året. Under ett liv innebär det att vi traskar nästan ett halvt varv kring jorden.
Att gå är något de flesta gör utan att tänka. Men hur viktiga är våra runt 10 000 steg per dag? Hur påverkar de våra kroppar efter månader, år och decennier?
Walkfeeling är en metod som fokuserar på just det.
Hur vi går.
.
När grundaren Tommy Olausson började titta på vanliga människors rörelsemönster såg han att de flesta rör sig på ett sätt som är dåligt för kroppen i längden. Han utforskade och testade en teori byggd på den insikten och såg både omedelbara och hållbara resultat. För att kunna förmedla det vidare grundade han Walkfeeling, som nu har sitt huvudkontor i London. Tommy Olausson säger att han hade hittat något som kunde behandla orsaken till fysisk smärta, snarare än bara symtomen.
Hans kundkrets innefattar allt från ungdomar, till elitidrottsmän och äldre personer.
.
Betty-Anne Olausson är personlig tränare i Piteå. Hon har varit verksam i många år, bland annat som gruppträningsinstruktör.
För några år sedan drabbades hon av svåra hälsoproblem och blev liggande i migrän mellan tre och fyra dagar i veckan, under flera års tid.
– Jag sökte hjälp och blev periodvis lite bättre, men ingen hittade orsaken till varför jag var så dålig. Jag upplevde att man behandlade symptomen istället för att hitta grundorsaken, säger Betty-Anne.
Det räckte med att hon tog en promenad, så drabbades hon av ett migränanfall.
– Ett tag kändes det hopplöst, men en dag lyssnade jag på en podd där de pratade om Walkfeeling och Optimum-metoden. Jag hade aldrig hört talas om det, men kände igen mig så enormt, tårarna började rinna och jag kände hoppet återvända.
.
Betty-Anne åkte till Göteborg för att testa metoderna.
– Den helgen blev vändpunkten för mig. Jag gick in genom dörren som ett vrak, men när jag sa att ”här har du något att bita i” fick jag svaret att han varit med om värre. Då klack det till i mig och det kändes tryggt. Instruktören stärkte upp mig och jag fick göra enkla övningar. Efteråt kunde jag gå utan smärta. Men hur gick jag egentligen? Återskapade jag smärtan med mina rörelser?
.
Betty-Annes problem visade sig komma från ett knä. Hon opererade bort en menisk i ungdomen och med tiden har hon fått artros och en snedställning som gett henne spänningar i ryggen och nacken och till sist migrän.
– Man kan tycka att jag som personlig tränare med bred kunskap och ett stort intresse för helhet och hälsa inifrån och ut borde ha kunnat hjälpa mig själv. Men detta var helt nytt för mig och i dag tänker jag att jag gått igenom det här av en anledning, erfarenheten är ovärderlig. Jag vill inte tvinga på någon detta, men jag delar med glädje med mig av mina kunskaper.
.
I våras blev Betty-Anne färdig Walkfeeling-instruktör. Hon kombinerar kunskapen med Optimum-metoden, som är grundad i Sverige av Marcus Greus och går ut på att skapa och återfå balans i kroppen.
– När hållningen är ur fas räcker det inte att behandla en del av kroppen, man måste titta på helheten. Ett styrketräningsprogram som är upplagt utifrån ett problem kan befästa obalansen i kroppen. Träningen kan stärka upp området runt skadan, men är höften till exempel fortfarande sned så hjälper det inte i längden. Det kan till och med ge en skada på ett annat ställe.
.
När hon ska beskriva Walkfeeling kommer hon flera gånger tillbaka till ursprunget.
– Att gå finns naturligt i oss och de flesta föräldrar jublar när deras barn tar sina första steg. Men när vi blir äldre slutar vi använda kroppen som den är skapt. I dag är det nästan normaliserat att vara stel i nacken, lida av hälsporre eller ryggont. Jag behandlar inga symptom, utan återskapar balansen och den naturliga hållningen. Då försvinner ofta symptomen också, säger Betty-Anne.
.
Som instruktör guidar hon kunden tillbaka till den ursprungliga rörelsen.
– Ju mer vi försöker prestera, desto sämre går det. När jag och kunden går tillsammans handlar det inte om prestation eller svett. Det handlar om vad som händer när man blir medveten. Ibland känns det för bra för att vara sant.